Dostupni linkovi

Medvedev: Biće pronađeni svi učesnici nereda


Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev obećhao je da će ruske vlasti pronaći fudbalske navijače i nacionaliste koji su se u petak u centru Moskve sukobili sa policijom.

Više od 30 ljudi je povrijeđeno u petak kada se oko 5.000 navijača i nacionalista okupilo nedaleko od Kremlja u znak protesta zbog ubistva jednog navijača moskovskog fudbalskog kluba Spartak.

Demonstranti su tom prilikom uzvikivali "Rusija za Rusiju".

Mada se poslije toga u javnosti postavilo pitanje da li je ruska vlada u stanju da kontroliše sve agresivniji nacionalizam u Rusiji, Medvedev je u nedelju na Twitteru napisao da je "u državi sve pod kontrolom" i naglasio da će se ruske vlasti obračunati sa svima koji su prekršili zakon.

Čan fudbalskog tima Spartak ubijen je gumenim mecima proŠle nedelje na jednoj autobuskoj stanici u Moskvi posle čega je uhapšen jedan čovjek porijeklom iz kavkaskog regiona Kabardino-Balkarija.

Posle raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine, u Rusiji nastalo više neonacističkih i drugih ultranacionalističkih grupa.

Prema podacima nezavisnih organizacija, u 2008. godini u napadima ekstremnih grupa poginulo je 110 ljudi, a 487 je povrijeđeno.
XS
SM
MD
LG