Dostupni linkovi

Sjeverna Koreja preti Južnoj Koreji nuklearnim ratom


Sjeverna Koreja je upozorila Južnu Koreju da bi njena saradnja sa SAD i Japanom mogla dovesti do nuklearnog rata na podijeljenom poluostrvu.

Upozorenje je dio komentara državne novinske agencije u glavnom listu u zemlji, a pojavljuje se pošto je južnokorejska mornarica danas počela petodnevne artiljerijske vježbe na 27 lokacija.

Sjeverna Koreja je 23. novembra zasula granatama južnokorejsko ostrvo Jeonpjeong i prvi put od završetka Korejskog rata 1953. godine žrtve su bili civili. Kao odgovor, Seul je održao zajedničke vojne manevre sa SAD i zakazao samostalne artiljerijske vežbe, uprkos upozorenjima Pjongjanga da bi to moglo dodatno da zaoštri situaciju.

Južnokorejska mornarica pokušala je da umanji značaj mornaričkih vježbi, koje će trajati do petka, rekavši da su one rutinske, i da se neće odvijati blizu sporne pomorske granice u Žutom moru gdje se nalazi i ostrvo Jeonpjeong.

Sjeverna Koreja je, međutim, optužila Južnu Koreju za saradnju sa SAD i Japanom kako bi se pojačao pritisak na Pjongjang.

U trenucima kada su joj odnosi sa Južnom Korejom bili zategnuti, Severna Koreja je često izdavala ovakva upozorenja, piše novinska agencija AP. Vojni zvaničnici SAD i Južne Koreje sastali su se danas u Seulu da razmotre situaciju u vezi sa Severnom Korejom i druga pitanja.
XS
SM
MD
LG