Dostupni linkovi

Mbeki posreduje u Obali Slonovače zbog postizborne krize


Bivši južnoafrički predsednik Tabo Meki stigao je u nedelju u glavni grad Obale Slonovače Abidžan kao izaslanik Africke unije u "hitnu misiju" posrednika u rešavanju postizborne krize u toj zemlji.

Za sletanje Mbekievog aviona napravljen je izuzetak pošto je vojska ove nedelje zatvorila granice i aerodrome zbog jake napetosti koja vlada u zemlji nakon predsedničkih izbora održanih 28. novembra. Izaslanika Afričke unije u Abidžanu su dočekale južnoafričke diplomate, i niko od zvaničnika Obale Slonovače.

U Abidžanu su u subotu održane dve suparničke ceremonije polaganja predsedničke zakletve u roku od nekoliko sati.

Prvi je položio zakletvu dosadašnji predsednik Loran Gbagbo, čije navode o pobedi oštro osporava njegov opozicioni protivnik Alasan Utara, kao i Centralna izborna komisija, UN i ostali.

Nekoliko sati kasnije, na drugoj lokaciji u prestonici Abidžanu, zakletvu je položio i Utara.

Dosadašnji predsednik Gbagbo se poziva na Ustavni savet koji je poništio rezultate Centralne izborne komisije i proglasio njega pobednikom.

Afrička unija saopštila je u subotu da šalje Mbekija u "hitnu misiju" u Abidžan u nastojanju da "nađe legitimno i mirno rešenje krize".

Kako prenosi Frans pres potrebno je da se hitno nađe rešenje pošto se zemlja nalazi sa dva predsednika i njihove pristalice bi mogle da pokušaju da se radikalizuju i da izazovu haos.
XS
SM
MD
LG