Dostupni linkovi

Sarkozi sazvao sastanak za bezbjednost i odbranu



Francuski predsjednik Nikola Sarkozi organizovao je danas sastanak za uži krug članova Savjeta za odbranu i bezbjednost, što je četvrti od kada su 16. septembra u Nigeru oteta petorica Francuza i još dva lica.Sastanku je pristustvovao premijer, ministri odbrane i unutrašnjih poslova, kao i glavni šefovi policije.

Iz kabineta predsjednika nije saopšteno o čemu je razgovarano na ovom sastanku.

Sarkozi je juče izjavio na Savjetu ministara da su francuske državne službe angažovane kako bi u najkraćem roku oslobodili taoce koje drže pripadnici Al kaide islamskog Magreba.

Ova grupa upozorila je Francusku da ne preduzima nikakve akcije oslobađanja otetih.

"Za sada naša briga je da uspostavimo kontakt sa Al kaidom i da dobijemo potvrdu da su preuzeli odgovornost", izjavio je danas za radio RTL francuski ministar odbrane Erve Moren.

Grupa Akmi otela je sedam ljudi, uglavnom saradnika francuskih kompanija "Areva" i "Satom" u Nigeru i najvjerovatnije ih je prebacila u sjeveroistočni dio Mali.

U Nigeriji su tokom noći između utorka i srijede oteta tri francuska mornara.Poslednji deset dana francuska obavještajna služba upozorava na pretnje o mogućim terorističkim napadima u Francuskoj
XS
SM
MD
LG