Dostupni linkovi

Francuski sindikati nastavili štrajk



Francuski sindikati danas, drugi dan za redom, nastavljaju štrajkove i ulične proteste zbog prijedloga predsjednika Nikole Sarkozija o reformi penzionog sistema, kojom bi starosna granica za odlazak u penziju bila pomjerena sa 60 na 62 godine.

Očekuje se da će demonstracije poremetiti železnički i vazdušni saobraćaj, gradski prevoz, kao i rad škola i pošta, a organizatori se nadaju da će u protestima učestvovati više ljudi nego 7. septembra, kada je na ulice izašlo više od milion radnika.

Poslije tih demonstracija, vlada je unijela sitne izmjene u zakon, ali rezultati ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da skoro 60 odsto Francuza želi da vlada napravi još izmjena.

Poslanici donjeg doma parlamenta usvojili su prijedlog zakona o reformi penzionog sistema 15. septembra, a rasprava o prijedlogu zakona u Senatu, gornjem domu parlamenta, počinje 5. oktobra.

Vlada hoće da zakon bude usvojen do novembra, a Sarkozi kaže da će nastaviti sa provođenjem reformi bez obzira na proteste, zato što su one neophodne za smanjivanje budžetskog deficita

U Parizu je danas na aerodromu "Orli" otkazano polovina letova. Na drugom aerodromu u francuskoj prijestonici "Roasi-Šarl de Gol" i ostalim aerodromima u zemlji 40 odsto letova otkayano je.

Prekidi u željezničkom saobraćaju počeli su još sinoć, a nacionalna železnička kompanija SNCF najavila je da će danas saobraćati samo 50 odsto vozova, ali da će međunarodni saobraćaj ka Velikoj Britaniji, Belgiji, Holandiji, Švajcarskoj i Njemačkoh saobraćati normalno.
XS
SM
MD
LG