Dostupni linkovi

Većinu švicarske vlade od sada čine žene



Švicarska vlada od jučer je većinski ženska, nakon što je švicarski parlament potvrdio 50-godišnju Simonettu Sommarugu kao novu savjetnicu Saveznog vijeća, prenosi index.hr.

U Saveznom vijeću, koje broji sedam članova i vrši funkciju savezne vlade, sada su četiri žene i tri muškarca, što samo po sebi ne bi bio neobičan podatak da Švicarska nije poznata kao vrlo konzervativna i jedna od posljednjih evropskih država koja je – tek 1971. godine na saveznoj razini – dala pravo glasa ženama.

Još jedno upražnjeno savjetničko mjesto dodijeljeno je muškarcu, Johannu Schneideru-Ammannu. Članovi Saveznog vijeća već se godinama u pravilu biraju iz redova četiri najjače političke stranke u zemlji, a Sommaruga je u vijeće stigla iz kvote socijalista.

Primjer većinske ženske vlade Švicarske ipak nije usamljen, jer je vlada koju je 2008. godine formirao španjolski premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero imala također više žena ministara nego muškaraca. Uz Španiju, većina ministara u suknjama sjedi i u vladama Finske, Norveške i otoka Cape Verde.
XS
SM
MD
LG