Dostupni linkovi

Kacin: Slučaj "Vaca" u Srbiji baca tamnu senku na SSP sa Srbijom


Najavljeno povlačenje medijske grupe VAC baca tamnu senku na odluku EU da počne sa ratifikacijom SSP-a sa Srbijom, kaže Jelko Kacin, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju i dodaje da ta vest nije dobra ni za slobodu medija u Srbiji.

"Kad jedan od najvećih medijskih koncerna napušta državu u tranziciji, koja ima ambicije da postane članica EU, to je upozorenje za ozbiljno razmišljanje o pravcu u kom se kreće ta država", smatra Kacin.

Kacin dodaje i da je koncern VAC prisutan u svim državama srednje i jugoistočne Evrope, gde je odigrao ključnu ulogu pri uspostavljanju pluralne medijske scene u godinama tranzicije.

"Srbija je država koja je zamolila za status kandidata za članstvo u EU, a istovremeno je i jedina velika medijska grupa najavila povlačenje iz nje. Ako VAC ne vidi budućnost u Srbiji, najvećoj državi regiona, sa privredom i tržištem od osam miliona potencijalnih korisnika, to je ozbiljan signal koji pod znak pitanja postavlja način na koji se uspostavlja vladavina prava u toj državi", kaže Kacin.
XS
SM
MD
LG