Dostupni linkovi

Malović: Srbija će tražiti izručenje Kalinića


Ministarstvo pravde Srbije zatražiće od Hrvatske izručenje Sretka Kalinića u najkraćem mogućem roku, odmah po dobijanju zvanične potvrde Interpola da je uhapšen, izjavila je agenciji Beta ministarska pravde Snežana Malović.

"Ministarstvo pravde očekuje da će tokom dana dobiti zvaničnu potvrdu Interpola o identitetu uhapšenog lica i provjeri njegovog državljanskog statusa. Kada dobijemo tu potvrdu, biće podnijet zahtjev za ekstradiciju nadležnim organim Hrvatske u najkraćem mogućem roku", istakla je Malović.

Ministarka pravde je navela da, ukoliko se utvrdi da Kalinić, pored srpskog ima i hrvatsko državljanstvo, on ne može biti izručen Srbiji, sve dok u Hrvatskoj ne dođe do ustavnih promena, odnosno dok se ne ukinu ustavna ograničenja za izručenje domaćih državljana.

"Za sada postoji dogovor ministarstava pravde Srbije i Hrvatske da se pristupi potpisivanju Ugovora o međusobnom izručenju domaćih državljana okrivljenih za krivična djela organizovanog kriminala i korupcije", rekla je Malović.

Ministarka je istakla da očekuje da će do toga doći čim Hrvatska izvrši ustavne promjene.

Ona je napomenula da sam postupak ekstradicije može trajati i više mjeseci. Iz Zagreba je potvrđeno da Kalinić ima Hrvatsko državljanstvo.
XS
SM
MD
LG