Dostupni linkovi

Štrajk u Francuskoj protiv reforme penzijskog sistema



Zbog štrajkova širom Francuske odloženi su letove, zatvorene škole i poremećen železnički saobraćaj, jer su stotine hiljada radnika protestovali protiv namere vlade da starosnu granicu za odlazak u penziju podigne iznad 60 godina.

Predsednik Nikolas Sarkozi (Nicolas Sarkozy) kaže da je odlazak u penziju u 60. godini neodrživ s obzirom na produženi životni vek, ali sindikati reformu penzijskog sistema Francuske vide kao još jedan udar na evropski model društvene zaštite.

Vlada hoće da podigne granicu na 61 ili 62 godine, o čemu je rasprava počela znatno pre izbijanja tekuće evropske dužničke krize. Sarkozi je reforme penzijskog sistema postavio za svoj glavni cilju ovoj godini.

Uprkos protestima gotovo 400.000 ljudi, planovi vlade o penzionisanju blede pred oštrim merama štednje koje uvode druge evropske države, uključujući Grčku, Irsku i Portugal.

Nemačka je nedavno podigla starosnu granicu za penzionisanje sa 65 na 67 godina s obzirom na sve starije stanovništvo.

Mnoge zemlje EU imaju 65. godinu kao granicu za odlazak u penziju, mada neke dozvoljavaju raniji odlazak žena i onih u profesijama koje se smatraju napornim.
XS
SM
MD
LG