Dostupni linkovi

Prekid letova u Evropi još 2 dana?



Zbog velikog oblaka pepela koji se podigao usled vulkanske erupcije na Islandu zatvoren je vazdušni prostor u osam država na severu Evrope, a ovakvo stanje moglo bi da potraje još dva dana, saopštila je Evropska organizacija za bezbednost avionskog saobraćaja.

Mera zatvaranja vazdušnog prostora proglašena je u Norveškoj, Švedskoj, Finskoj, Britaniji, Irskoj, Belgiji, Holandiji i Francuskoj.

Vulkanski pepeo sadrži sitne čestice stakla i kamenčice koji mogu da oštete avionske motore. Islandski vulkanolozi izjavili su da erupcija postaje sve jača.

Stručnjaci kažu da bi pepeo mogao da predstavlja smetnju za avionski saobraćaj u narednih šest meseci, ukoliko se erupcija nastavi.

Procenjuje se da će aviokompanije širom sveta pretrpeti veliku finansijsku štetu čak i ako prekid bude kratkotrajan, pošto je na aerodrima danas ostalo blokirano nekoliko stotina hiljada ljudi.

Vulkanska erupcija počela je pre dva dana, drugi put u poslednjih mesec dana. Islandski vulkan izbacio je pepeo na visinu od 11 kilometara.

Naučnici kažu da pepeo ne predstavlja rizik po zdravlje ljudi, jer se oblak podigao na veliku visinu.
XS
SM
MD
LG