Dostupni linkovi

Zvuk lampaša opet u modi


Radio aparat Kosmaj 49, ilustrativna fotografija
Radio aparat Kosmaj 49, ilustrativna fotografija

Stari radio aparati koji su pre 60 godina bili u upotrebi, mogu se slušati i danas, ali samo do jeseni - dok traje izložba u Narodnom muzeju u Užicu. Domar ovog muzeja, kolencionar starih lampaša sakupio ih je i restarurirao pa su svi u funkciji. Užičani pokazuju veliko interesovanje za ove aparate koji proizvode topao, nostalgičan zvuk.

Zvukovi starih radio aparata – poznatih kao lampaši čuju se već nekoliko nedelja na izložbi postavljenoj u Narodnom muzeju u Užicu.

Kolekcionar Dragan Jovičić, inače domar u muzeju, za devet meseci sakupio je stare aparate, restaurirao ih pa svaki od njih radi. Većina izloženih aparata ima samo srednje talase i prijem je bilji tokom zime, kaže Jovičić.

“Svi radio aparati su u funkciji. Datiraju iz perioda 1949.-1969. Najstariji je naravno popularan kod svih kolekcionara radija – čuveni Kosmaj 49. To je inače prvi srpski radio u Elektronskoj industriji ‘Nikola Tesla’ u Beogradu kojoj je ‘Filips’ isporučivao delove. Posle 66 godina radi. Većina radio aparata ima srednje talase i u zimskom periodu kada je prostiranje srednjih talasa znatno bolje tad se čuje pravi zvuk lampaša”, priča nam Jovičić.

Na izložbi je i replika čuvenog Kristal radija.

1906. godine pronalaskom kristala Galenita je napravljen”, objašnjava Jovičić.

To je jedini radio aparat koji za napajanje ne koristi ni struju ni baterije. Radi uz pomoć VF talasa. Potrebni su mu jedino kvalitetna antena i uzemljenje”, kaže ovaj pasionirani kolekcionar.

Svaka kuća u Jugoslaviji šezdesetih godina imala je jedan ovakav radio. Danas ponovo ulaze u modu zbog dizajna i toplog nostalgičnog zvuka. Kustoskinja muzeja Katarina Dogandžić Mićunović.

“Ovde smo izložili 24 radio aparata - lampaša našeg domara. Ovi aparati ponovo ulaze u modu zbog dizajna i zvuka. Decenijama su ih ljudi bacali, mogli su da se nađu i na smetlištima. Na izložbi su osim jednog primerka svi aparati naše proizvodnje od Kosmaja ’49, pa sve do niške Simfonije iz 1969. godine”, kaže kustoskinja užičkog muzeja.

Postoje grupe i udruženja koja brane lampaše i bore se pritiv tranzistorske tehnologije koja je odavno pobedila, ali lampaši još uvek žive - priča Miroslav Kuljanin elektroinženjer užičkog Telekoma koji godinama proučava radio tehniku.

“Recimo jedan satelit koji su Amerikanci 2006. uputili ka planeti Pluton i koji 15. juna ove godine treba tamo da stigne šalje slike preko elektronskih cevi ovih lampaša. Zato što su još uvek dominantni. Kada imate potrebu da ostvarite predajnik ogromne snage. Tako da je to dokaz da lampaši još uvek žive, nisu potpuno izgubili bitku sa tranzistorskom tehnologijom”, uverava Kuljanin.

Užičani su pokazali veliko interesovanje za izložene radio aparate, a neki su se prosetili da su neke u detinjstvu viđali u svojim kućama.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:19 0:00


Na izložbi se mogu videti i delovi za stare radio aparate, kao I jedan ručno izrađen srednjetalasni predajnik. Prate je tekstovi o razvoju radio-stanica u Srbiji kao što su Radio Beograd ili Radio Užice. Ova stanica je do 2007. radila i na srednjim talasima.

Izložba “Zvuk lampaša” koja se i gleda i sluša biće otvorena do jeseni.

XS
SM
MD
LG