Dostupni linkovi

Zvizdić i Ljajić u Novom Pazaru: Ključna ekonomska saradnja


Doček u Novom Pazaru
Doček u Novom Pazaru

Najavljena poseta premijera Srbije i Turske Aleksandra Vučića i Ahmeta Davutoglua Novom Pazaru otkazana je zbog loših vremenskih uslova, jer je magla onemogućila let helikopterom.

U ovaj grad su ranije doputovali predsedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić i potpredsednik Vlade Srbije i ministar Rasim Ljajić, koji su nakon otkazane posete premijera održali sastanak sa gradskim rukovodstvom Novog Pazara.

Oni su izrazili žaljenje što nije došlo do najavljenog sastanka sa premijerima, uz najavu da će se nova prilika ukazati u januaru na Biznis forumu u Istanbulu.

Zvidić i Ljajić su ocenili da je unapredjenje ekonomske saradnje ključ razvoja celog zapadnog Balkana.

Ljajić je rekao da su napravljeni prvi ekonomski pomaci u trijaterali, jer će u Turskoj krajem januara biti otvoreno zajedničko turističko i trgovinsko predstavništvo Srbije i BiH.

“Osim toga, nama je na raspolaganju preko 150 turskih ekonomskih predstavništva širom sveta koje Srbija i Bosna i Hercegovina mogu da koriste kao svoja. Mi nastojimo da liberalizujemo trgovinu sa Turskom i da povećamo obim proizvoda koji se nalaze na režimu slobodne trgovine”, rekao je Ljajić.

On veruje da će naredna godina biti godina turskih investicija, koje neće zaobići ni Sandžak, kao i da se nada da će ranije najavljivani projekat rekonstrukcije ovdašnjih puteva biti realizovan.

Ljajić je istakao da su Srbija i Bosna i Hercegovina su međusobno veoma važni partneri i da očekuje da će solidna međudržavna razmena od skoro milijardu evra godišnje vrlo brzo biti uvećana.

Zvizdić je rekao da su prioriteti spoljne politike njegove države mir i stabilnost u regionu, kao i dalji razvoj procesa pomirenja kao osnove saradnje BIH i Srbije.

“Ubrzo ću posetiti Vučića u Beogradu, a obojica ćemo krajem januara prisustvovati Biznis forumu u Istanbulu, na poyiv premijera Davutoglua. Biće to prilika da razgovaramo o ekonomskim projektima koji su bitni za region zapadnog Balkana, obyirom na oybiljne najavljene investicije koje Turska želi da uloži u naša područja“, rekao je Zvizdić.

On je istakao da je su Srbija i Bosna i Hercegovina jedna drugoj jedan od važnijih spoljnotrgovinskih partnera, što vodi ka razmišljanju o zajedničkom učešću na trećim tržištima.

„Zbog toga je bitno pospešiti putnu infrastrukturu i autoput iz Srbije povezati sa onim u Bosni i Hercegovini, ka Sarajevu, kako bi dva glavna grada bila povezana tim putem“, rekao je Zvizdić.

Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović najavio je da će lokalna samouprava uskoro organizovati biznis forum u ovom gradu na kome će biti gosti biznizmeni iz Bosne.

„Nastavićemo dalju saradnju na svim drugim poljima, kao što su kultura i sport”, rekao je Mahmutović.

Zvizdić i Ljajić su nakon sastanka sa gradskim rukovodstvom prošetali Pešačkom zonom, gde su popili tursku kafu u jednom od brojnih lokala.

Zbog najavljene posete dvojice premijera Novom Pazaru sprovedene su velike mere bezbednosti, a centralne ulice su bile zatvorene za saobraćaj.

Nekoliko stotina Novopazaraca se okupilo da dočeka premijere, a sa ulica u centru grada se nisu sklanjali ni više sati nakon objavljivanja informacije da oni neće doći.

XS
SM
MD
LG