Dostupni linkovi

Zvanično najavljena izgradnja regionalne deponije Subotica


Početak gradnje na deponiji
Početak gradnje na deponiji

U ponedeljak je zvanično objavljen početak izgradnje regionalne deponije u okolini Subotice, koja će pokrivati teritoriju sedam opština na severu Vojvodine, sa ukupno 260 hiljada stanovnika. Kroz ovaj projekat u Srbiji će prvi put biti primenjen celovit sistem potpunog zbrinjavanja komunalnog otpada, od primarne selekcije, do reciklaže, i to prema standardima Evropske unije. Tim povodom gradilište su posetili šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport i ministarka poljoprivrede i ekologije Snežana Bogosavljević Bošković, a pokrajinski sekretar za zaštitu životne sredine Slobodan Puzović uručio je građevinsku dozvolu preduzeću Regionalna deponija d.o.o.

Ukupna vrednost projekta izagradnje iznosi 24 miliona eura, od čega najveći deo, 20 miliona, obezbeđuje Evropska unija preko IPA fondova. Vlada Srbije učestvuje sa 3,2 miliona eura, a budžetska sredstva korisnika deponije - Subotice, Sente, Kanjiže, Bačke Topole, Malog Iđoša, Čoke iznose jedan million eura. Deponija bi trebalo da bude dovršena 2017. godine.

Projekat je izuzetno važan za ceo region jer će njegovi stanovnici dobiti moderan sistem za prikupljanje otpada, umesto dosadašnjih nelegalnih deponija, istakao je šef delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport.

Nacrt deponije
Nacrt deponije

„Ovo je jedan od najvećih projekata koje EU realizuje u Srbiji i deo je napora koje Srbija ulaže u usklađivanje sa Evropskom unijom. Zaštita životne sredine je jedno od najvažnijih poglavlja u procesu pristupanja Evropskoj uniji. Procenjuje se da će ukupni investicioni troškovi povezani sa primenom okvirne direktive o otpadu, direktive o deponijama, kao i direktive o ambalaži i ambalažnom otpadu iznositi oko milijardu eura. Naravno, to Srbija ne može sama. Očekujemo da će se kroz doprinos IPA fondova i drugih fondova EU obezbediti najveći deo tih sredstava za infarstrukturne investicije“, rekao je Devenport.

Ministarka poljorivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljevć Bošković ovaj projekat vidi kao početak implementacije evropskih standarda u zaštiti životne sredine u Srbiji.

„Naš cilj je da obzebedimo uspostavljanje sistema za upravljanje otpadom u ovom delu Srbije u skladu sa domaćom regulativom, ali i sa najvišim evropskim standardima, i na taj način sprečimo dalje zagađenje životne sredine“, rekla je ministarka.

A gradonačelnik Subotice Jene Maglai je, između ostalog, napomenuo da novi sistem zbrinjavanja komunalnog otpada znači i potpuno novi pristup tom problemu ali i neophodnost promena navika građana.

„Posle dugo godina priprema i mnogo problema došli smo do konkretne realizacije u ovoj oblasti. I Subotica i naši partnerski gradovi decenijama unazad imaju problema sa komunalnim otpadom, njegovim sakupljanjem, i upravljanjem. Izgradnja deponije i uopšte novog sistema prikupljanja otpada otvoriće novu istoriju, i jednu novu mogućnost za sve nas“, izjavio je Maglai.

Prvi radovi na pripremi terena za gradnju deponije počeli su tokom jula 2015. godine.

XS
SM
MD
LG