Dostupni linkovi

Zvanična Podgorica bez komentara izbora u Srbiji


Naslovi iz crnogorske štampe
Naslovi iz crnogorske štampe

U Crnoj Gori nema zvaničnih reakcija na izborne rezultate u Srbiji. Niko od državnih zvaničnika, koji su prethodnih godina isticali napredak u saradnji sa vlastima u Srbiji, nije se oglasio povodom pobjede dosadašnjeg premijera Aleksandra Vučića na parlamentarnim izborima u Srbiji.

Predsjednik Crne Gore, premijer i šef parlamenta nisu se oglašavali do sada povodom epiloga parlamentarnih izbora u Srbiji. S obzirom na dosadašnje dobre odnose Podgorice i Beograda, moguće je da crnogorski zvaničnici iščekuju objavljivanje konačnih rezultata izbora u Srbiji, nakon čega će uslijediti slanje protokolarnih čestitki.

Od dolaska Srpske napredne stranke na čelo Srbije, odnosno Tomislava Nikolića na mjesto predsjednika, a posebno Aleksandra Vučića na čelo Vlade Srbije, odnosi sa Crnom Gorom su prema riječima crnogorskih zvaničnika, postali rasterećeniji, splasle su konstantne tenzije koje su bile uočljive dok je na mjestu predsjednika Srbije bio tadašnji demokrata Boris Tadić.

Poboljšanje odnosa sa Srbijom naročito je potencirao premijer Milo Đukanović koji je u više navrata ocijenio da je "dolaskom vlade Aleksandra Vučića na čelo Srbije, došlo do nove faze u odnosima sa Crnom Gorom I do intenzivnog otopljavanja odnosa dve države, posebno jer se Srbija ne upliće u unutrašnje političke odnose u Crnoj Gori“. Ipak, ni iz najjače stranke Demokratske partije socijalista se niko nije oglašavao povodom izbora u Srbiji.

U opozicionoj Novoj srpskoj demokratiji čestitaju Aleksandru Vučiću na izbornoj pobjedi, ali ističu zadovoljstvo što su parlamentarni status povratile druge srpske nacionalne stranke.

"NOVA kao jedina stranka srpskog naroda u Skupštini Crne Gore čestita Aleksandru Vučiću na izbornoj pobjedi i istovremeno se raduje što su se u parlament vratile one stranke kojima je dominantno programsko opredjeljenje zaštita srpskih nacionalnih interesa“, kaže portparol NOVE Jovan Vučurović.

Očekujući da će dosadašnji premijer Srbije Aleksandar Vučić ponovo formirati Vladu, funkcioner opoziconog Demosa Dragiša Janjušević smatra da će srpski premijer, kao do sada, jačati konekcije sa ex-yu zemljama. Prema riječima Janjuševića treba ipak sačekati formiranje Vlade Srbije i da li će biti promjena na spoljnopolitičkom kursu:

"Ostaje da se vidi kakav će biti personalni sastav Vlade Srbije, koalicioni sastav, da li će biti nekih promjena ili većih zaokreta što se tiče ekonomske politike i spoljnopolitičkih prioriteta. Po ovome dosad ne bi se reklo da će biti nekih velikih odstupanja. Ja mislim da će ova prethodna Vlada Srbije, manje više nastaviti onaj kontinuitet koji je bio u prethodne dvije tri godine“, komentariše Janjušević.

XS
SM
MD
LG