Dostupni linkovi

Žuti karton za blamažu s Kiprom


S nestrpljenjem se čeka ishod vanrednog zasjedanja Izvršnog odbora Fudbalskog saveza BiH. Naime, nakon lošeg otvaranja kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2016. Savez je pozvao na odgovornost selektora nacionalnog tima Safeta Sušića i njegov stručni štab.

Poraz od Kipra kap je koja je prelila čašu. Hladan tuš polio je tog devetog septembra navijače plavo-žutih. Hiljade njih sa tribina stadiona Bilino polje u Zenici u grču je posmatralo mlitavo trčkaranje, odsutnost ideje i uigranosti omiljenih im fudbalera.

A da kraj jedne takve mučne utakmice, u kojoj reprezentacija BiH, 19. na FIFA-inoj rang listi, izgubi od selekcije Kipra koji je stotinu četrdeset i neki na istoj toj listi, ostavi što gorči okus u ustima, potrudio se a ko drugi već Safet. Na državnoj televiziji on tako obznani kako „ne zna što je tim, kojem je on selektor, izgubio utakmicu“. On ne zna, a plaćaju ga da zna.

Ipak, u svemu tome ima i nešto pozitivno, a to je brza reakcija Fudbalskog saveza. Nisu čekali kraj kvalifikacija, već reagovali odmah.

Prema pisanjima domaćih medija, s Papetom i njegovim stručnim štabom saradnja neće biti raskinuta. Luksuz je to za još uvijek siromašni Savez. Pred njih će biti postavljen ultimatum: četiri ili šest bodova u narednim utakmicama ili odlazak!

Za smjenu je potrebno 12 od 14 ruku u Izvršnom odboru. Međutim, teško je očekivati toliko glasova „za“. Stoga je ultimatum logičan izbor, jer tada bi u domen realnog stigla i klauzula koja ''krasi'' Sušićev ugovor.

Radi se o članu koji govori da Savez ima pravo selektora razriješiti dužnosti ukoliko ovaj ''ugrozi plasman na Euro 2016.'', a plasman bi definitivno i bio ugrožen ukoliko Zmajevi u dva meča koja slijede ne zabilježe dobre rezultate.

Odmah nakon poraza od Kipra, internet društvenim mrežama počela je da kruži poruka: ”Pamtićemo Sušića kao odličnog fudbalera, ali kao selektora ne!!”

Oglasila se i navijačka grupa BHFanaticosi.

“Ne boli nas poraz, ne bole nas izgubljeni poeni, ne boli nas izgubljeno vrijeme koje smo odvojili da dođemo u Zenicu i da vam damo podršku. Boli nas vaš odnos, boli nas način, boli nas pristup državnom dresu, državnoj zastavi, grbu na vašim dresovima i ponajviše vaša nezahvalnost prema navijačima, koji daju i zadnji novac da bi vama pomogli i da niste sami na terenu”, stoji u pismu BHFanaticosa.

Na kraju su fudbalskim žargonom još napisali - “DOBILI STE ŽUTI KARTON”.

XS
SM
MD
LG