Dostupni linkovi

Zukorlić za RSE: IDIL-u smeta moje pomiriteljsko opredeljenje


Muamer Zukorlić
Muamer Zukorlić

Narodni poslanik Bošnjačke demokratske zajednice u Skupštini Srbije Muamer Zukorlić kaže da je nadležnim organima prosledio nekoliko inicijalnih informacija koje je dobio povodom poziva pristalica Islamske države da ga ubiju.

Sarajevski portal saff.ba preneo je vest i video snimak medijskog servisa takozvane Islamske države ’Furat Medija’ u kojem poziva svoje pristalice da ubiju Zukorlića.

Na snimku Zukorlića optužuju da je izdao islam, jer se pred poslednje izbore odrekao pozicije glavnog muftije Islamske zajednice u Srbiji i postao političar, ali i zato što je pozivao muslimane da glasaju na izborima i prihvatio da bude poslanik u hrišćanskoj zemlji.

Zukorlić je za RSE rekao da je ovih dana u neprestanoj komunikaciji sa nadležnim organima, jer je ove pretnje zahtevaju temeljno bavljenje istragom i procenom njegove bezbednosti.

On pojašnjava da mu ativisti Islamske države zameraju to što je ulaskom u parlament Srbije priznao “neverničke organe“, jer oni u svojoj ideologiji ne priznaju sisteme koji su organizovani po savremenim standardima demokratije.

Muamer Zukorlić glasa u Novom Pazaru, 24. april 2016.
Muamer Zukorlić glasa u Novom Pazaru, 24. april 2016.

Njima smeta i moje mirovnjačko i pomiriteljsko opredeljenje u bavljenju politikom, koje sam proklamovao još pre izbora i kojem ostajem dosledan. Smeta im kada neko predstavlja muslimansku kulturu originalno, umereno, bez nasilja, mržnje i isključivosti, jer oni nasiljem i mržnjom žele da podele društvo na krajnosti. Smetaju im umerene opcije, posebno ako dolaze od nekoga ko je prepoznatljiv kao predstavnik muslimana, ko je verski učen i sposoban da tumači islam, a ko još sve to implementira kroz civilizacijske aktivnosti u ovom slučaju kroz političku aktivnost. U tom slučaju se njima smanjuje krug delovanja, jer se potvrdjuje mogućnost da muslimani mogu biti integrativni faktor i tamo gde nisu u većini, gde mogu biti konstruktivni, gde se mogu iskazati u sopstvenoj kulturi i veri, ne odričući je se, a opet se ne sukobeći se sa drugima”, kaže Zukorlić, čije je nedavno imenovanje za predsednika Odbora za obrazovanje izazvalu brojnu osudu javnosti .

On dodaje da će nakon svega pojačati sopstvenu opreznost, a da ideje i ciljeve za koje se zalaže neće menjati.

Teror ima cilj da natera ljude da menjaju svoje stavove i svaka promena bi značila ustupanje takvima, koji bi samo još više dobili volju da terorišu ljude i da terorisanjem ostvaruju svoje nečasne ciljeve”, tvrdi Zukorlić, koji je i ranije dobijao pretnje od vehabija.

Prema poslednjim podacima o broju građana Srbije koji su ratovali u Siriji i Iraku, a koje je, Bezbednosno-informativna agencija saopštila pre nešto više od godinu dana, u pitanju je oko 20 ljudi.

Izvršni direktor nevladine organizacije “Urban in” i poznavalac sandžačkih prilika Sead Biberović podvlači da je zaštita za Zukorlića neophodna ukoliko policija utvrdi da pretnje dolaze od ljudi koji su spremni da ih ispune.

Sead Biberović
Sead Biberović

Istovremeno, podseća na momente u političkoj karijeri Zukolića. U svrhe svog političkog prodora ni do sada se nije ustezao da koristi verske adute, zbog čega Biberović strahuje da bi i ovaj incident mogao sa Zukorlićeve strane da bude upotrebljen zarad političke promocije.

On dodaje da je prevencija glavno oružje u borbi protiv nasilnog ekstremizma i radikalizma, kroz koju decu i mlade treba edukovati da postanu jake ličnosti koje će razlikovati islam, kao i da ovo što radi Islamska država nije islam.

Islamolog, jedan od osnivača i direktor Balkanskog centra za Bliski istok Ivan Ejub Kostić smatra da pretnje Islamske države treba shvatiti veoma ozbiljno, jer su njeni aktivisti poslednjih nedelja počeli da izvršavaju atentate određenih ličnosti, koji su im prepreka za regrutaciju novih boraca.

U Pakistanu je pre dve nedelje ubijen jedan od najčuvenijih sufijskih pevača, kao i jedan glumac. Ova taktika jeste neka vrsta zastrašivanja, ali preko nje ne treba prelaziti olako i treba je shvatati veoma ozbiljno. Oni veoma promišljeno biraju ličnosti kojima upućuju pretnje, jer su u ovom video snimku osim Zukorlića prozvali i Safeta Kuduzovića, Dževada Gološa, Elvedina Pezića i druge daije misionare), koji spadaju u eminentne i vidjenije ljude u umerenim selefijskim krugovima. Oni ne zagovaraju ideju Islamske države i svega onoga što ona čini, nego se veoma snažno tome suprostavljaju. Kao što vidimo njihove prve mete za odstrel su muslimani, druge oni muslimani koji mogu da se shvate da su tradicionalniji - što je knjiški primer onoga što su i mnogobrojna istraživanja pokazala, a to je da su njima prvenstveno neprijatelji muslimani, a ne nemuslimani”, pojašnjava Kostić za RSE.

On ističe da Zukorlić skidanjem ahmedije i ulaskom u političke vode nije učinio nikakav osnov da bi neko pozvao na njegovo ubistvo, jer taj čin ne može nikoga da svrsta u nevernika.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG