Dostupni linkovi

Zukorlićevo višespratno kršenja zakona


Dvospratna građevina koja prkosi nadležnim inspekcijama, lokalnim i državnim vlastima, vladavini prava i brojnim uzbunjivačima
Dvospratna građevina koja prkosi nadležnim inspekcijama, lokalnim i državnim vlastima, vladavini prava i brojnim uzbunjivačima

Dok se razbuktava rasparva o bespravnoj gradnji u Novog Pazara, pod palicom bivšeg muftije Muamera Zukorlića, radovi na objektu u centru grada nesmetano se nastavljaju. Najveći grad Sandžaka postao je tako simbol nelegalne gradnje u Srbiji.

Sve se događa u jeku procesa legalizacije bespravno podignutih objekata, što je kampanja koju vodi ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Gotovo je nemoguće proći gradskim centrom, a ne primetiti dvospratni objekat koji niče uz postojeću fakultetsku zgradu, te prkosi nadležnim inspekcijama, lokalnim i državnim vlastima, vladavini prava i brojnim uzbunjivačima.

Zvuci mešalica, bušilica i čekića koji se mešaju sa bukom motora automobila svakodnevna je slika centra Novog Pazara, gde je dvadesetak radnika već završilo grube radove dogradnje Fakulteta za islamske studije, visokoobrazovne ustanove Islamske zajednice u Srbiji, koju je do nedavno predvodio Muamer Zukorlić.

Nelegalna gradnja u Novom Pazaru: Muamer Zukorlić
Nelegalna gradnja u Novom Pazaru: Muamer Zukorlić


Poznat je kao nekadašnji muftija upravo Islamske zajednice u Srbiji (jedna od dve islamske zajednice koje postoje u Srbiji), koji je pred aprilske vanredne parlamentarne izbore skinuo versku odeću i ušao u Skupštinu Srbije kao poslanik Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka. Ubrzo je izabran i za predsednika skupštinskog Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičkom društvo.

Na spornom objektu je u sredu postavljena velika kupola (kube), sa koje se vijori islamska zelena zastava sa mesecom i zvezdom, a oko koje će narednih dana biti napravljeno još sedam manjih kupola.

Radovi napreduju pod budnim okom brojnih Novopazaraca, slučajnih ili namernih prolaznika, čiji pogled maltene nesvesno završava na ovoj gradjevini.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:01 0:00
Direktan link

Prema podacima Odeljenja za urbanizam ovo je jedan od 16.453 evidentiranih nelegalno izgrađenih objekata na teritoriji Novog Pazara. Lokalna samouprava je sedam puta pokušala da zatvori gradilište, dva puta da ga sruši, ali pomoć policije nije dobila, zbog bezbednosnog rizika.

Zašto je bitno da se izgradnja baš ovog objekta zaustavi, pitali smo zamenicu načelnika Odeljenja za urbanizam Pembu Džanković:

“Bilo bi dobro zaustaviti gradnju svakog bespravnog objekta. Poštovanje zakona bi trebalo da bude jednako za sve. Znači, trebalo bi bukvalno da prestanemo da dajemo povlastice nelegalnim graditeljima, procedura za dobijanje akata bi trebalo da bude teža. Ovako stalno dajemo ustupke pojedincima ko god da su oni. Sada govorimo o 16.000 pojedinaca. Znači reč je o velikom broju.”

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ranije je izjavio da novopazarski slučaj nelegalne gradnje ima potencijal da preraste u međuetnički incident i da država traži način kako će da primeni zakon, a da ne ulazi u rat i sukobe.

Srbija polako ulazi u anarhiju: Semiha Kačar
Srbija polako ulazi u anarhiju: Semiha Kačar


Predsednica Sandžačkog odbora za zaštitu ljudskih prava i sloboda Semiha Kačar smatra da je ovaj slučaj pokazao da u Srbiji postoje dve grupe građana, jedni koji se ponašaju kako hoće, krše zakon i sve im je dozvoljeno, i drugi koji poštuju pravo i sebe osudjuju da budu gubitnici.

“Na osnovu svega može da se zaključi da Srbija polako ulazi u anarhiju i da se država po ko zna koji put povukla pred kršiteljima vladavine prava. Umesto da energično reaguje i suzbije te pojave ona im čak izlazi u susret. Pri tome imamo premijera koji je po struci pravnik, a sam na ovaj način krši zakone”, kaže Kačar.

Vinovnici skandala se ne obaziru. Dok većina građana Srbije sa pažnjom prati slučaj nelegalne dogradnje oko 800 kvadrata Fakulteta za islamske studije, iz ove ustanove najavljuju uskoro početak unutrašnjih radova, kao i da će amfiteatar i učionički prostor biti u funkciji za mesec dana.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG