Dostupni linkovi

Jazz Fest opravdao očekivanja, Zubčević zadovoljan: Postavljamo standarde


Koncertom Ibrahima Maaloufa okončan 18. Jazz Fest Sarajevo, 9. novembar 2014.
Koncertom Ibrahima Maaloufa okončan 18. Jazz Fest Sarajevo, 9. novembar 2014.

Jazz Fest Sarajevo, 18. po redu, u nedjelju uveče uspješno je završen nastupom benda libanskog-francuskog trubača Ibrahima Maaloufa koji je oduševio publiku u Bosanskom kulturnom centru.

Tokom svog punoljetnog izdanja Festival je u proteklih šest noći priredio osam koncerata vrsnih jazz muzičara današnjice, od kojih pet rasprodatih, i ponovo utvrdio da je dosljedan isključivo vlastitim umjetničkim ambicijama.

Edin Zubčević
Edin Zubčević

"Prezadovoljan sam kako je protekao Festival. Iskreno, zahvalan sam posjetiocima koji su se ove godine odazvali u rekordnom broju. Stoga, zahvaljujem publici kao jedinom generalnom sponzoru kojeg je Jazz Fest Sarajevo ikada imao", kaže za RSE Edin Zubčević, osnivač i umjetnički direktor Jazz Fest Sarajevo.

"Smatram da je Festival još jednom pokazao zašto je kao takav bitan u ovom gradu i, ukoliko uopće postoji neka kulturna scena, mislim da je Jazz Fest jedan od događaja koji je na određeni način definira i postavlja standarde koji se, bojim se, u Bosni i Hercegovini teško postavljaju, a pogotovo održavaju. Možemo biti prezadovoljni sami sobom, poslom koji smo uradili i publikom koja se odazvala na sve naše koncerte", ističe Zubčević.

Punoljetni Jazz Festa Sarajevo ispunio sva očekivanja, tvrde anketirani.

Mišljenje publike
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:27 0:00

Podsjetimo, nastupom američkog pjevača Gregoryja Portera započelo je slavlje 18. rođendana Jazz Fest Sarajevo. Porter se predstavio aktuelnim Grammyjem nagrađenim projektom "Liquid Spirit". I američka pjevačica Dianne Reeves, četvorostruka dobitnica Grammyja, i čuveni britanski gitarista John McLaughlin, sa ansamblom "4th Dimension", ostavili su publiku bez dana.

Nastupali su i američki gitarista Bill Frisell koji se predstavio aktuelnim projektom "Guitar in the Space Age", norveški saksofonista Hakon Kornstad, trio cijenjenog kontrabasiste Avishaija Cohena, te braća blizanci Ratko i Radiša Teofilović koji su sa Miroslavom Tadićem premijerno u Sarajevu predstaviti repertoar tradicionalnih pjesama Balkana s albuma "Vidarica".

Ne samo da je priredio izvanredne koncerte, Jazz Fest Sarajevo imao je i edukativan karakter.

Gregory Porter na 18. Jazz Fest Sarajevo
Gregory Porter na 18. Jazz Fest Sarajevo

Program Music Meeting, podrškom Norveške ambasade u BiH, pokrio je troškove transporta i smještaja svim polaznicima, pa tako i besplatne ulaznice za koncerte, te omogućio ono najvažnije - da se brojni mladi muzičari iz regije i šire druže, upoznaju, te razgovaraju sa iskusnijim kolegama, umjetnicima ovogodišnjeg Festa.

"Njihove priča jako su koristile jer smo čuli kako su oni stasali kao muzičari, odnosno kako su se razvijali. Inače, Festival je super. Sviđa mi se što nije auditorijumski ogroman jer se to, po mom mišljenju, svede na dosta pričanja, tumaranja, izlaženja-ulaženja a malo slušanja. Ovaj festival mi je, nekako, na mestu", tvrdi Miloš Davitić iz Niša.

Budući da je bh. društvo opterećeno različitim oblicima segregacije, naprimjer, da muzičari iz Sarajeva ne znaju ko se u Banjaluci bavi muzikom i slično, misija Music Meetinga je da se, prvenstveno, međusobno povežu muzičari unutar Bosne i Hercegovine a potom i regionalno - jer da bi svirali kvalitetno jazz ili bilo koju drugu muziku, nužno je poznavati druge koji dijele slične interese i estetiku.

"Mislim da je ovo idealna prilika da se u Bosni i Hercegovini osvijesti narod o bitnoj stvari kakav je jazz koji mnogi kod nas zapostavljaju i mnoge ne interesuje", kaže Edin Vučelj, student sarajevske Muzičke akademije.

"Došao sam na radionice Music Meetinga kako bih naučio više o jazzu i muzici uopće. Ostat će mi u pamćenju ono što nam je rekao gitarista John McLaughlin: 'Jedno je pravilo - da učiš dok si živ' i zbilja je tako", navodi Miroslav Sićanica iz Kreševa.

Važno je naglasiti i da su polaznici Meetinga imali priliku svirati zajedno u okviru klupskog programa Festivala.

(RSE/Video: Muzički susreti na 18. Jazz Festu, Zvjezdan Živković)

Muzički susreti na Jazz Festu Sarajevo
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:59 0:00


Ni najmlađa publika nije bila zanemarena. Priređen je jazz koncert za djecu predškolskog i školskog uzrasta, kao i radionica na kojoj su djeca imala priliku da se pobliže upoznaju sa nekim muzičkim instrumentima.

Inače, poslije koncerata održavale su se klupske svirke (Late night stage) gdje se jazz mogao slušati do kasno u noć.

18. Jazz Fest Sarajevo dokazao je ponovo da nije festival koji pravi kompromise, međunarodne je naravi, a svojom umjetničko-tehničkom kvalitetom itekako afirmiše Bosnu i Hercegovinu u očima svjetske javnosti.

Proteklih dana o jazzu se pričalo, rapravljalo, uživalo... nakupilo energije, do sljedećeg susreta.

XS
SM
MD
LG