Dostupni linkovi

Žrtve ogorčene prijevremenim oslobađanjem Martinovića


Vinko Martinović Štela u haškoj sudnici, arhiv
Vinko Martinović Štela u haškoj sudnici, arhiv
Vinko Martinović Štela, osuđen za zločine nad Bošnjacima u Hercegovini, nakon što je odslužio dvije trećine kazne, u srijedu se vratio u Mostar.

Udruženja logoraša i porodica poginulih ne kriju ogorčenje prijevremnim puštanjem Vinka Martinovića Štele na slobodu. Pa ipak o tome ne žele javno govoriti.

Jedan od logoraša, zaštićeni haški svjedok, kaže kako to ne treba čuditi jer mnogi ratni zločinci, koji su sa Martinovićem sudjelovali u etničkom čišćenju Mostara i danas slobodno šeću gradom.

“Vinko Martinović Štela je predratni mostarski sitni kriminalac koji je bio i u popravnom domu. U ratu je im’o izrazito zločinačku ulogu kao zapovjednik jedinice ‘Mrmak’. Inače, on je ‘operis’o’ po samom centru grada najčešće. Njegova jedinica je praktično tu ostala netaknuta jer iz te jedinice je samo Vinko Martinović Štela otiš’o. Drugi ljudi koji su s njim učestvovali ili koji su po nalogu njegovom direktno ubijali nisu uopšte procesuirani ni na sudovima ovdje u BiH, a za Hag su oni bili ‘sitne ribe’ da se izrazim tako žargonski, tako da praktično Vinko Martinović Štela ima i dalje svoju jedinicu’’, tvrdi ovaj svjedok.

Odlukom predsjednika Haškog tribunala Theodora Merona, Vinko Martinović je pušten na slobodu prije odsluženja cjelokupne kazne od 18 godina zatvora.

Vinko Martinović Štela i Mladen Naletilić Tuta tokom suđenja u Hagu, arhiv
Vinko Martinović Štela i Mladen Naletilić Tuta tokom suđenja u Hagu, arhiv
Sudac Meron je u odluci konstatirao da je Martinović u avgustu prošle godine izdržao 12 od 18 godina zatvorske kazne i da je, prema izvještaju zatvorskih vlasti u Italiji, gdje je kaznu služio, pokazao da je "u izvjesnoj mjeri" rehabilitiran.

Vinko Martinović osuđen je zbog ratnih zločina koje je nad Bošnjacima u Hercegovini počinila njegova jedinica “Mrmak”, koja je bila u sastavu Kažnjeničke bojne HVO-a, čiji je zapovjednik Mladen Naletilić Tuta, osuđen na 20 godina zatvora.U skladu s ovim, uskoro se može očekivati i Naletilićevo puštanje na slobodu.

“Da, ono postaje pravilo, pogotovo Haškog tribunala, ali sa druge strane moramo imati u vidu i činjenicu da postoji veliki pritisak država koje prime optužene za ratne zločine. Haški tribunal nema svoje ćelije, nema svoje zatvore i na neki način je osuđen da ispunjava donekle i obaveze država koje prime takve osuđenike i jedan od takvih slučajeva je i Martinović. Meni je teško što se to dešava s obzirom da veliki broj svjedoka i žrtava se ponovo nalaze u jednoj vrlo ružnoj poziciji, ali je činjenica da nikada niko baš i nije vodio računa o takvim ljudima. Jedino možemo poručiti ljudima da budu dostojanstveni kao i do sada”, kaže predsjednik Saveza logorasa BiH Murat Tahirović.

Suđenje u Hrvatskoj

Iako su mediji špekulirali kako je za Martinovićem raspisana međunarodna potjernica od strane hrvatskih vlasti, u Županijskom sudu u Zagrebu demantirali su ove navode.

Vinka Martinovića u Hrvatskoj čeka ponovno suđenje za ubistvo Jasmine Đukić u Mostaru. Osuđen je 1998. godine prvostepeno na osam godina zatvora. Odlukom Vrhovnog suda Hrvatske presuda je ukinuta pred njegovo izručenje Haškom sudu, a slučaj je vraćen na ponovno suđenje.

Mostar
Mostar
“Istina da protiv Vinka Martinovića nije raspisana međunarodna tjeralica s time da je postupak još uvijek aktualan i on je otvoren ovdje u Hrvatskoj, odnosno u Zagrebu. Biće potrebno dobiti odgovarajuću službenu informaciju gdje se on nalazi, a onda će se razmisliti o tome da li će se ići ili na međunarodnu tjeralicu ili će se eventualno raspraviti i razmisliti o opciji da se cjelokupan predmet ustupi nadležnom sudu u BiH’’, pojašnjava glasnogovornik Županijskog suda Krešimir Devčić.

Štela se na početku sudskog procesa u Hagu izjasnio da nije kriv, dok je dva mjeseca prije toga, u Županijskom sudu u Zagrebu, za optužnicu ustvrdio da je "pisana u Mostaru, a ne u Hagu", te da je ona "paravan iza kojeg se kriju pravi zločinci".

Za vrijeme sudskog procesa koji je u Hagu vođen protiv Vinka Martinovića Štele i Mladena Naletilića Tute, tužilac Kenet Skot intenzivno je koristio stenograme iz ureda hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, kojima je dokazivao direktnu "upletenost hrvatskog državnog vrha u sukob u BiH".

Kako tvrde naši izvori u Tužilastavu BiH, vrlo je izvjesno ponovno otvaranje još nekoliko predemta ratnog zločina i u BiH koji se dovode u vezu upravo sa jedinicom ’Mrmak’ Vinka Martinovića Štele.
  • Slika 16x9

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

XS
SM
MD
LG