Dostupni linkovi

Đukanovićevo inaćenje znak slabljenja političke moći?


Milo Đukanović
Milo Đukanović
Posljednjih nekoliko momenata u politici DPS i naročito premijera Mila Đukanovića ne djeluju konzistentno sa dosadašnjim političkim djelovanjem vladajuće partije i njenog čelnika.

Nikada Đukanovićevo kontriranje zahtjevima međunarodne zajednice nije bilo očiglednije nego u slučaju afere "Snimak", koja je trebalo da pokaže da li je DPS zloputrijebila državne resurse u izborne svrhe. Na uporna i kontinuirana insistiranja Brisela da afera mora dobiti politički i pravni epilog Đukanović je rekao decidno – ne!

"Parlament se bavio tim pitanjem. Dakle, da li je parlament stavio tačku na to pitanje? Jeste. Pa šta sada očekujete? Da će možda DPS prihvatiti sugestiju naše političke konkurencije šta da radimo unutar naših redova? Da se diferenciramo kao u dobra stara komunistička vremena? Naravno da je politički direktor rekao ono što je stav naše partije – da nam ne pada na pamet da to radimo", poručio je Đukanović.

Osim već postojećih nesalaganja oko brojnih pitanja poput rebalansa budžeta i drugih u oblasti ekonomije, različiti pogledi na aferu "Snimak" dodatno su zaoštrili odnose sa manjim koalicionim partnerom, SDP-om, čiji lider Ranko Krivokapić, baš kao i Brisel, traži da afera dobije adekvatan epilog.

"Evropska komisija je jasno rekla da očekuje da se nastavi u oba pravca, i u pravnom i političkom. Mislim da Evropska komisija to čini na evropski način, a to znači da ako nema pojedinačne odgovornosti moglo bi se ići dalje i u smislu da je to organizovana aktivnost jedne partije", konstatovao je Krivokapić.

Još na jednom frontu Đukanović ima problema ...

Osim što Vlada i Parlament imaju različita gledišta oko uloge parlamenta u procesu evropskih integracija, gdje Vlada pokušava da zadrži monopol, Đukanović se sve manje razumije sa parlamentom i u vezi sa privrednim temama. Naime, uzrok za teško stanje u KAP-u premijer vidi u odlukama Skupštine protiv kojih je bila Vlada.

"Vlada je imala i ima stav u pogledu budućnosti KAP-a. Vlada je predložila model i rješenje ali je uspjeh i opstanak KAP-a više nego ikada neizvjestan, prevashodno jer predlog Vlade za njegovo rješavanje nije dobio zeleno svijetlo u ovom parlamentu."

U Miloševićevom stilu

Da li inaćenje sa Briselom i manjom članicom koalicije, SDP-om, u vezi sa aferom "Snimak", otvaranje fronta sa Parlamentom, a istovremeno približavanje SPC-u ukazuje na političku nestabilnost u vladajućoj DPS?

Daliborka Uljarević
Daliborka Uljarević
Direktorica Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević smatra da Đukanović više nije u poziciji da uslovljava niti Brisel niti SDP niti crnogorski parlament.

"Njegova pozicija odavno nije bila slabija jer su prošla vremena kada je njegova riječ u ovoj zemlji imala snagu neupitnih činjenica ili nekih drugih, nažalost, i loših aktivnosti. SDP mu sve češće otkazuje poslušnost oko velikih i važnih pitanja, u Skupštini njegovi zakoni padaju, civilni sektor je istrajan u svojim kritičkim i argumentovanim pozicijama koje mnogo bolje razumiju u Briselu od njegovog iracionalnog inaćenja. Ovakav Đukanović po svojoj poziciji, po svojem tonu i rječniku, koji osim netrpeljivosti prema neistomišljenicima nosi ozbiljne prijetnje, jako podsjeća na Slobodana Miloševića i to baš iz perioda kada ga je sami Đukanović nazvao prevaziđenim političarem", ocjenjuje Daliborka Uljarević.

Prema mišljenju direktorice CGO, Đukanović je pred teškim izborom da ili provede bolne reforme i sudski procesuira kompromitovane predstavnike vlasti ili će i sam postati žrtva reformi od kojih Brisel i civilno društvo neće odustati.

Dok kontrira Briselu, SDP-u i Parlamentu, Đukanović i njegova DPS su se u međuvremenu ponovo približili SPC-u. Od toga, međutim, prema mišljenju Daliborke Uljarević, neće imati koristi.

"Meni se čini da je to jedan potez očajnika jer flertovanje sa SPC-om nije nikada bilo dobro za stvarne državne interese Crne Gore. Ovo je uvreda i za vjernike te crkve jer je Đukanović mnogo puta do sada pokazao da samo koristi crkvu za svoje dnevnopolitičke svrhe", konstatuje Daliborka Uljarević.

U nedavnoj izjavi za RSE i analitičar Svetozar Jovićević je komentarisao trenutak u kojem se DPS ponovo približila SPC-u u Crnoj Gori, pogotovo učešćem u ceremenoji otvaranja Hrama u Podgorici.

"Gospodin Đukanović jeste onaj koji stoji iza svega toga. A zašto to vlast radi ? Zato što vlast osjeća da polako gubi tlo pod nogama i da se ne daj Bože može desiti da izgube vlast, a to bi bilo strašno", naveo je Jovićević.
XS
SM
MD
LG