Dostupni linkovi

Prijedorski zločini: Hapšenja izvršilaca, šta je sa nalogodavcima


Sahrana 284 prijedorske žrtve u Kozarcu 2014. godine
Sahrana 284 prijedorske žrtve u Kozarcu 2014. godine

Državna agencija za istrage i zaštitu SIPA je, po nalogu Tužilaštva BiH na području Prijedora i okoline uhapsila je osam osoba osumnjičenih za ratni zločin nad bošnjačkim stanovništvom tokom ljeta 1992. godine.

U saopštenju iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine navodi se kako se njih osmorica terete da su u svojstvu pripadnika Kriznog štaba, vojske i policije krajem jula 1992. godine učestvovali u nezakonitom zarobljavanju oko 120 muškaraca, među kojima je bilo 15 maloljetnih lica, na području mjesta Miska Glava, koji su nakon toga zatočeni u Domu kulture i obližnjem stadionu, gdje su tri dana mučeni.

Tokom zatočenja je izdvojeno i ubijeno između 10 do 15 osoba, a ostali su odvedeni na lokalitet Ljubije, gdje su ubijeni hicima iz vatrenog oružja.

Samo je nekoliko žrtava, kako se navodi u saopštenju, uspjelo preživjeti strijeljanje i njihova svjedočenja bila su od ključne važnosti za rasvjetljavanje tog zločina.

Očekivanja da će istrage dovesti i do hapšenja onih sa višim nivoom odgovornosti: Edin Ramulić
Očekivanja da će istrage dovesti i do hapšenja onih sa višim nivoom odgovornosti: Edin Ramulić


Aktivista za ljudska prava i predstavnik porodica žrtava i nestalih osoba iz Prijedora Edin Ramulić kaže da sam čin hapšenja predstavlja napredak jer se rasvjetljavaju okolnosti kojima se do sada nije bavio Sud Bosne i Hercegovine.

„Tek su taksativno pobrojani ti zločini u nekim presudama pred Haškim tribunalom, tako da ovo jeste jedan napredak i u smislu da su uhapšena lica koja nisu do sada odgovarala za neke druge zločine. Broj žrtava je jedna od kvalifikacija, takođe, koja nam daje za pravo da smatramo da je ovo dobar način kako se pristupilo ovome. Dobrano se i zakasnilo. Detaljne istrage su završene još prije neke tri godine, ali bolje ikad nego nikad“, rekao je Ramulić.

Zakašnjela reakcija Boračke organizacije

U prijedorskoj Boračkoj organizaciji oštro su reagovali povodom hapšenja, navodeći da je neprihvatljivo da većina Srba sa područja Prijedora, koji su nosili oružje u proteklom ratu, strahuju da će biti procesuirani za ratne zločine. Zbog su u Boračkoj organizaciji zatražili i pomoć nadležnih institucija Republike Srpske.

“Ovo prevazilazi svaku mjeru i mislim da Vlada RS treba da formira kancelariju za odbranu procesuiranih ljudi iz redova Vojske Republike Srpske”, rekao je predsjednik Boračke organizacije Prijedor Zoran Predojević.

Video: Tomašica - Šutnja bolnija od prošlosti

Tomašica: Šutnja bolnija od prošlosti
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:16 0:00

Ramulić je mišljenja da je sada zakašnjela reakcija boračke organizacije, te da se o postupcima boraca trebalo razmišljati još u ratu.

„Te 1992. su trebali reagovati, kada su činjeni zločini od strane pojedinaca, od strane organizovanih pojedinaca jer to je bio 'udruženi zločinački poduhvat'. Svaka reakcija je trebala biti tada da se spriječe takvi zločini, tako veliki i zločini koji su bili prema civilima, koji su bili nenaoružani i nisu pružali nikakav otpor“, smatra Ramulić.

Bez procesuiranja srednjeg nivoa komandovanja

U narednim danima nakon hapšenja pripadnici SIPA-e pretresali su i lokacije koje su koristili osumnjičeni. Tako su vršeni pretresi i u upravnoj zgradi Arcelor Mitala, u potrazi za arhivskim dokumentima Rudnika Ljubija. Edin Ramulić naglašava da očekuje da će istrage konačno dovesti i do hapšenja onih sa višim nivoom odgovornosti, a ne samo izvršilaca zločina.

„I opet je to jedan parcijalni pristup kakav je prisutan u zadnjih nekoliko godina od strane Tužilaštva BiH. Zaobilaze se, u stvari, oni stvarno odgovorni, komandanti bataljona, komandanti brigada, odnosno preostali članovi Kriznog štaba, da se i njima utvrdi odgovornost po naredbodavnoj funkciji. Imali smo samo Momira Talića koji je bio procesuiran. On je nažalost preminuo prije nego što je taj proces završen. I tu jeste najveći problem, koji postoji i u procesu protiv Ratka Mladića, barem za ovaj dio Bosne i Hercegovine, što taj srednji nivo komandovanja nije procesuiran“, navodi Ramulić.

Ubijene žrtve, zbog kojih se terete uhapšeni, pronađene su u masovnim grobnicama na lokalitetu Redak jedan i Redak dva, a 10 tijela pronađeno je na lokalitetu Hozića kamen 2016. godine, dodaju iz Tužilaštva BiH.

XS
SM
MD
LG