Dostupni linkovi

Zločin u Štrpcima - 19 godina bez kazne i istine


Željeznička stanica u Štrpcima - ilustracija
Željeznička stanica u Štrpcima - ilustracija
27. februara se navršava 19 godina od otmice 19 putnika, uglavnom Bošnjaka, iz voza koji je saobraćao na pruzi Beograd-Bar, a koji su, kod mjesta Štrpci na teritoriji Bosne i Hercegovine izvedeni i naknadno likvidirani.

Krivci za ovaj zločni do danas nijesu kažnjeni, a žrtve pronađene i sahranjene.

"Zločin u Štrpcima i dalje traje", rekao je član Foruma Bošnjaka Crne Gore Mirsad Rastoder koji je za RSE, povodom 19. godišnjice otmice 19 putnika iz voza na pruzi Beograd-Bar kod mjesta Štrpci koje pripada teritoriji Bosne i Hercegovine, podsjetio da je osam žrtava ove likvidacije bilo iz Crne Gore.

Ocjena Bošnjačke stranke: Sudski proces koji je u Crnoj Gori vođen povodom ovog slučaja, nije ni izbliza rasvijetlio okolnosti zločina.
"Do sada su identifikovani posmrtni ostaci trojice – Rasima Ćorića, Halila Zupčevića i Jusufa Rastodera. Oni su pronađeni u jezeru Perućac. Jedan je državljanin Srbije, jedan Crne Gore, a jedan je bio izbjeglica iz Trebinja koji je bio u Crnoj Gori. 19 putnika je odvedeno iz voza, a od njih 8 su bili iz Crne Gore", navodi Rastoder.

Otmicu i ubistvo putnika otetih iz voza kod mjesta Štrpci je, 27. februara '93. godine, izvelo 20-ak pripadnika Vojske Republike Srpske pod komandom Milana Lukića iz Višegrada, a za taj zločin je osuđen Nebojša Ranisavljević na 15 godina zatvora zbog učešća u planiranju, otmici, mučenju, pljački i likvidaciji 19 putnika, a koji je nakon odležane kazne, izašao na slobodu.

"Sudski proces koji je u Crnoj Gori vođen povodom ovog slučaja, po ocjeni Bošnjačke stranke, nije ni izbliza rasvijetlio okolnosti zločina, a kažnjavanje jednog njegovog učesnika bila je neadekvatna sudska satisfakcija za porodice i rodbinu nevinih žrtava".

Rastoder: Bez procesuiranja zločina nema zdravog pomirenja

Ni prema porodicama otetih i ubijenih, država se nije ponijela na adekvatan način. Izostala je kontinuirana i stalna briga nadležnih institucija i društvene zajednice, kaže se u saopštenju Bošnjačke stranke, čiji poslanik Suljo Mustafić za RSE kaže da je nedopustivo što su do sada pronađeni posmrtni ostaci samo tri žrtve koji su isplivali u jezeru Perućac za koje se pretpostavlja da krije i ostatke ostalih žrtava zločina u Štrpcima.
Spomenik žrtvama zločina u Štrpcima
Spomenik žrtvama zločina u Štrpcima

"Crna Gora, odnosno njene institucije mogli su više da urade u postupku pronalaženja posmrtnih ostataka, da zajedno sa nadležnim službama drugih država koje su takođe zainteresovane za ovaj slučaj, to su prije svega Srbija i Bosna i Hercegovina da više urade", rekao je Mustafić.

Rastoder je, podsjetivši da je do sada odgovarao samo jedan od saučesnika u zločinu, rekao da do sada nije ništa učinjeno da odgovaraju ostali koji su učestvovali, komandovali i isplanirali zločin u Štrpcima.

"Glavni komandant je osuđen u Hagu, ali za druge zločine, jer je vrlo interesantno da u međunarodnoj zajednici nije bilo interesovanja da se i ovaj dio procesuira i zato još uvijek niko u Hagu nije odgovarao. Vrlo je interesantno to što su predsjednici vlada 4 zemlje učestvovali u jednoj raspravi o vanrednom stanju u zemljama regiona. Vrlo bi bilo lijepo da oni sada sjednu počnu da razgovaraju o tome kako da odgovore i na ovo pitanje i istraže zločine koji se ne mogu zaboraviti i bez čijeg procesuiranja nema onog zdravog pomirenja i budućnosti u regionu", poručuje Rastoder.
XS
SM
MD
LG