Dostupni linkovi

Umesto presude ponovo pretres u slučaju Živković za zločin u Bijeljini


Sudnica Odjeljenja za ratne zločine
Sudnica Odjeljenja za ratne zločine

Umesto izricanja presude Miodragu Živkoviću, optuženom za ratni zločin nad civilima u Bijeljini, u BiH, 1992. godine Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu odlučilo je da ponovo otvori glavni pretres i nastavi dokazni postupak.

Iako je za ponedeljak bilo najavljeno izricanje presude sudsko veće donelo je odluku da se saslušaju dva svedoka, od kojih je jedan izvesni inspektor Lazić iz bijeljinske policije.

Optužnica Živkovića tereti da je 14. juna 1992. godine u Bijeljini kao pripadnik dobrovoljačke jedinice pri srpskim oružanim formacijama sa nekoliko saboraca učestvovao u silovanju dve žene i primenjivao naročito uvredljive i ponižavajuće postupke kojima se vređa lično dostojanstvo.

U nastavku postupka bi trebalo da se dokazuje i da li je optuženi Živkoivć u vreme zločina bio u trenerci.

Advokat okrivljenog Dragan Palibrk kaže da sudsko veće po zakonu može i posle završnih reči da otvori glavni pretres ako smatra da dokazni postupak nije izveden.

Dragan Palibrk, advokat, foto: Vesna Anđić
Dragan Palibrk, advokat, foto: Vesna Anđić

“Mi od prvog dana tvrdimo da je Miodrag Živković nažalost bio prisutan, ali da od onog što mu je tužilac optužnicom stavio na teret nije ama baš ništa učinio. Možda je njegov greh što nije sprečio da se to dogodi, i možda je njegov greh što je tu samim svojim bivstvovanjem možda predstavljao neku opasnost za te nesretne ljude, ali pouzdano tvrdim da on to nije uradio onako kako mu je tužilac optužnicom stavio na teret. I ovi svedoci koji su pozvani upravo treba da pomognu da se ta istina potvrdi”, rekao je Palibrk.

Živković i ostali pripadnici jedinice su, prema optužnici, upali u porodičnu kuću Rame Avdića pod sumnjom da on navodno naoružava drugu stranu u sukobu, muslimansku, oduzeli novac i oružje koje su legalno posedovali, a zatim naizmenično silovali dve mladje žene iz porodice od kojih se jedna par dana ranije porodila.

Tada je Dragan Jović, koji je za ovaj zločin ranije pravosnažno osudjen na maksimalnih 20 godina, ubio Avdića, koji nije pružao nikakav otpor, pucajući mu u usta.

Pripadnici te jedinice su, potom nastavili sa maltretiranjem žena koje su, kako se navodi u optužnici, gole i bose vodili kroz grad i ponovo ih naizmenično silovali.

Glavni pretres u slučaju Živković biće nastavljen 9. aprila u Beogradu.

XS
SM
MD
LG