Dostupni linkovi

Opozicija traži posebnu sednicu parlamenta o poplavama


Svilajnac
Svilajnac
Demokratska stranka i Nova stranka zatražile su sazivanje posebne sednice Skupštine Srbije na kojoj bi nadležni odgovarali na pitanja o svom radu tokom trajanja opasnosti od poplava. Vladajući naprednjaci ne protive se utvrđivanju odgovornosti za one koji su napravili eventualne propuste.

Da li je sve ovako moralo biti? To je pitanje koje dolazi na dnevni red nakon što se voda povukla. Uz pocenu štete, postavlja se i pitanje odgovornosti za ono što je možda moglo biti, a nije urađeno - od prevencije, što spada u domen odgovornosti svih prethodnih vlada u Srbiji, do pitanja da li je ova aktuelna na vreme reagovala i da li su brojni građani koji su ostali zarobljeni pred bujicama mogli biti ranije evakuisani.

U zahtevu za hitnom sednicom parlamenta, Demokratska stranka zatražila je da na njoj prisustvuju svi koji su direktno učestvovali u lancu komandne odgovornosti – od ministara zaduženih za vanredne situacije, policiju i odbranu, preko predstavnika Republičkog hidrometeorološkog zavoda, koji su upozoravali na poplave, do predsednika opština koje su najteže pogođene.
Predsednik DS-a Dragan Đilas rekao je da bi sednici trebalo da prisustvuje i direktor preduzeća “Srbijavode” kako bi se videlo da li "baš sve od Boga zavisi ili je moglo nešto da se predupredi".

"Bilo bi veoma korisno i da se formira anketni odbor u Skupštini Srbije koji bi mogao da utvrdi šta se sve dešavalo kako bi veliki broj dezinformacija i glasina dobio epilog. Ako se utvrdi odgovornost bilo koga u tom lancu funkcionisanja, taj treba da snosi odgovornost i ne treba da bude na funkciji", rekao je Đilas.

Lider Demokrata je dodao da ne želi unapred da tvrdi da je bilo grešaka, ali da treba utvrditi šta se tačno desilo.

Srpska naprednja stranka ne protivi se ovom zahtevu, kaže za RSE potpredsednik parlamenta iz redova Naprednjaka Veroljub Arsić. I sam navodi da je propusta bilo, ali dodaje da bi trebalo da budu otvorena i druga pitanja.

“Nemamo ništa protiv da se formira Anketni odbor, pogotovo da vidimo gde su sredstva koja su odvojena iz budžeta, a koja su bila opredeljena za zaštitu od poplava trošena, pogotovo u periodu do 2012. godine. Mi pred građanima Srbije nemamo šta da krijemo tako da svako ko je imao propusta u radu treba i da snosi određene posledice, da li zakonske ili moralne. Mislim da je propusta bilo, pogotovo kada su u pitanju lokalni štabovi za vanredne situacije”, kaže Arsić.


Zoran Živković
Zoran Živković
U zahtevu za posebnom sednicom, iz opozicione Nove stranke navode da bi ona trebalo da bude zakazana već za utorak jer je reč o temi o kojoj nema razloga da se odlaže rasprava.

"Imamo puno informacija i dezinformacija, širenja panike sa jedne i sa druge strane, raznih posledica poplava koje su daleko od same vodene stihije, nego imaju čisto politički karakter", rekao je lider Nove stranke Zoran Živković.

On je ocenio da je Obrenovac, opština koja je najteže pogođena, mogla da bude odbranjena od poplave, i naglasio da Vlada Srbije mora da kaže ko je kriv što to nije urađeno.

Inicijativu o sazivanju sednice Skupštine Srbije podržala je Partija ujedinjenih penzionera, čiji je lider Milan Krkobabić rekao da se pridružuje inicijativi poslanika Nove stranke.
XS
SM
MD
LG