Dostupni linkovi

Sirijsko nacionalno vijeće traži hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a


Alep je postao žarište sukoba
Alep je postao žarište sukoba
Opozicioni Sirijsko nacionalno vijeće zatražilo je u subotu "hitan sastanak" Vijeća sigurnosti UN-a, kako bi bio spriječen masakr civila u Alepu, koji, kako se navodi, planira režim predsjednika Bašara Asada.

U saopštenju u koji je agencija Frans pres imala uvid, Sirijsko nacionalno vijeće navodi da je vojska tenkovima opkolila Alep, i da se "hiljade ljudi" sprema da krene u ofanzivu na taj grad, i počini "masakr".

Zato je Vijeće sigurnosti UN-a pozvano da razmotri situaciju u Alepu, Damsku, i Homsu i kako bi bili preduzeti nepohodni koraci u cilju zaštite civila.

Žestoki sukobi izbili su u subotu u pobunjeničkim dijelovima Alepa, drugog sirijskog grada po veličini, dan pošto su opozicione snage odbile ofanzivu vladinih snaga, tvrde aktivisti. Sukobi su izbili u distriktima Bab al-Hadid, Zahra, Arkub i Al-Hindrat Kamp dok su se čule eksplozije i vidjeli avioni, saopćila je Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Londonu.

Helikopteri su preljetali distrikt Saif al-Davla, kao i Salahedin, gdje su pobunjenici u subotu odbili ofanzivu kopnenih snaga koje su imale podršku tenkova i helikoptera. U gradu Homs, u centralnoj Siriji, izbio je sukob između vojnika i pobunjenika blizu sjedišta policije i najmanje jedan pobunjenik je poginuo, prenosi AFP.

Pod vodstvom jednog od najpoznatijih pobunjeničkih zapovjednika, El-Mahdija el-Haratija, više od 30 libijskih pobunjenika ušlo je u Siriju, javio je CNN.

Libijski pobunjenici se bore na strani Slobodne sirijske armije u ratu protiv režima Bašara al-Asada.

El-Harati je predvodio Revolucionarnu brigadu Tripolija, koja je prva grupa pobunjenika koja je ušla u libijsku prijestolnicu prošlog augusta. On se nalazi u Siriji proteklih nekoliko mjeseci. Trenutno se nalazi na čelu brigade Liva el-Uma.

U snimcima nedavno postavljenim na YouTube najmanje dvije različite frakcije sirijskih pobunjenika objavljuju da pripadaju Liva el-Umi.

Azaz postao grad duhova

Sirijska organizacija za ljudskih prava izvjestila je da je u operacijama sigurnosnih snaga širom zemlje samo u posljednja 24 sata poginulo 180 osoba, od čega u Damasku 34, Deyru'z Zor 36, Hami 18, Idlibu 17, Deri 14, Humusu 14 i Lazkiyi 12.

Prema saopćenju Generalnog revolucionarnog vijeća Sirije, pripadnici trupa odanih Bašaru al-Asadu teškim su naoružanjem napali više dijelova Damaska, a najviše su stradali Mudamiye, Deraya, Zemelka i Yelda, prensoi turska agencija Anadolija.

U gradu Deri između pripadnika Slobodne sirijske vojske i vojske odane sirijskom režimu vodile su se žestoke borbe u kojima je Slobodna sirijska vojska zauzela jednu policijsku stanicu. Generalno revolucionarno vijeće Sirije izvještava da je u predjelu Salahaddin u gradu Halepu sirijska vojska izvela niz napada u kojima je na desetine kuća uništeno.

Gradić Azaz koji se nalazi u blizini tursko-sirijskog graničnog prelaza Essalame, prije bombardovanja, čiji početak je zabilježen prije nekoliko sedmica, imao je 70.000 stanovnika.

Danas je taj gradić pust, a javne i privatne, stambene i poslovne zgrade pretvorene su u ruševine, javio je novinar agencije Anadolija iz Sirije.

Zbog teških oštećenja električne mreže grad je ostao bez napajanja električnom energijom, a dodatna otežavajuća okolnost je i činjenica da je uništen veći dio gradskog vodovoda.

Stanovnici Azaza izbjegli su u obližnja sela i gradove, dok su neki ostali kako bi pomogli ranjenim i iznemoglim. Ono što se najčešće može vidjeti na ulicama Azaza jesu ostaci tenkova i vojnih, ali i civilnih vozila uništenih uslijed teškog granatiranja.

Granatiranje koje je trajalo nekoliko sedmica, učinilo je ovo mjesto nemogućim za život. Danas se ovdje rijetko sreću ljudi, a i oni koji su ostali u Azazu, svoj grad nazivaju "gradom duhova".
XS
SM
MD
LG