Dostupni linkovi

Zeničani i Livnjaci ruše podjele


Članovi zeničkog Kluba paraolimpijskih sportova "Baton" u posjeti Livnu, fotografije uz tekst: Željka Mihaljević
Članovi zeničkog Kluba paraolimpijskih sportova "Baton" u posjeti Livnu, fotografije uz tekst: Željka Mihaljević

Članovi zeničkog Kluba paraolimpijskih sportova "Baton” posjetili su Livno u organizaciji livanjskog Odbora za međureligijsku suradnju (OMS), CRS-a i Caritasa, obišli najznačajnije kulturno-povijesne znamenitosti i objekte sve tri vjerske zajednice u tom gradu. Riječ je o udruženju koje okuplja ratne vojne invalide obrambeno-oslobodilačkog rata u BiH 1992.-1995. koje posjetom Livnu, ali i drugim krajevima BiH, ruše barijere i pokazuju da se može živjeti zajedno.

Zenički Klub paraolimpisjkih sportova "Baton" pored ratnih vojnih invalida okuplja i druge osobe s invaliditetom i njihove obitelji.

Osnovni pokretač za njihova brojna putovanja jeste taj da zaborave vlastiti hendikep, ali i ožive ono što je Bosnu i Hercegovinu krasilo prije rata, kazao nam je, među ostalim, predsjednik Kluba Amir Ismić te dodao:

"Evo poslije Splita, Zagreba, Linca, Minhena, Istambula i Burse, Gradačca i Mostara, Sarajeva itd, došlo je na red i Livno, grad koji ima itekako što pokazati. Nama je posebna čast i drago nam je da ovdje Međureligijsko vijeće dobro funkcionira i žive zajedno. I to je jedan primjer, tim prije poslije rata i svega što se dogodilo, dolazimo pa onda to, naš impresum, ili impresije nosimo kući i govorimo našim komšijama i prijateljima da možemo živjeti zajedno, možemo se okupljati oko jedne ideje, da je zajednička domovina BiH."

Članovi zeničkog Kluba paraolimpijskih sportova "Baton" u posjeti Livnu
Članovi zeničkog Kluba paraolimpijskih sportova "Baton" u posjeti Livnu

"Batonci" su se upoznali s bogatom prošlošću i tradicijom livanjskog kraja, a domaćin im je bio fra Josip Jukić, predsjednik Odbora za međureligijsku suradnju Livno.

"I dobro je da su prešli ove kilometre, obišli naše Livno, obišli Muzej i galeriju na Gorici i vidjeli sve to bogatstvo, svu tu milost božju koja se prelila ovdje u naš livanjski kraj. A mi kao fratri baštinici te kulture u Bosni smo objeručke prihvatili posjetu da ljudima približimo i ova mjesta, ali isto tako da, ako je bilo ikakvih predrasuda kod nekoga od njih a i kod nas, da to jednostavno poništimo i nuliramo. Dakle, u crkvama možemo osjetiti taj mir, smiraj, i taj nas mir treba u životu i obilježavat bez obzira koliko nekad i naši životi eskalirali u neke sukobe", kazao je fra Josip.

Viđenim i ozračjem cijele posjete impresioniran je bio i Said Šteta, novinar iz Zenice koji vjerno prati "Batonce" na njihovim putovanjima kako bi viđeno zabilježio, ponavljajući onu staru da ono što nije zabilježeno kao da nije ni bilo.

"Ja sam danas prepun utisaka, zaista. Obić' u jednom danu tri konfesije, tri naroda, znači na tako bliske lokacije, stavljam jedan fini znak jednakosti, da smo mi u biti samo ljudi i da imamo tako puno sličnosti, vrlo malo razlika. I mislim da je ova ekskurzija, ovo putovanje koje nam je upriličeno od strane ovog kluba 'Baton' jedno, zaista, putovanje za pamćenje", kazao je Šteta.

Članovi zeničkog Kluba paraolimpijskih sportova "Baton" u posjeti Livnu
Članovi zeničkog Kluba paraolimpijskih sportova "Baton" u posjeti Livnu

Glavni "krivac" za dolazak u Livno bio je profesor vjeronauke i član livanjskog OMS Edin ef. Jašarević:

"Izrazili su želju da osim vjerskih objekata koji pripadaju Islamskoj zajednici, da posjete objekte koji se tiču katolika i pravoslavaca. A kao poruka mislim da njihov dolazak najbolje govori. Jedna dovoljna rečenica, jedan njihov ulazak u crkvu, jedan njihov ulazak u muzej da prelazi granice, ali granice dobra. Dakle, mi smo nekad prelazili te granice zla ali evo, vrijeme je da se prelaze granice dobra", konstatirao je Edin ef. Jašarević.

Posjet Livnu ostavio je dubok dojam i na mlade "Batonce", a na upit što bi savjetovali političarima, kako odgajati mladost, Ajša Luković, kćerka ratnog vojnog invalida, maturantica i predsjednica Mreže vijeća učenika ZDK kratko i jasno poručuje:

"Očigledno je da stvaramo jedne mostove, gradimo veze kako bismo i dalje postali, u stvari, i ono što jesmo, Bosanci i Hercegovci i na taj način bili ravnopravni građani ove države. Savjet političarima jeste da ne diraju ovu mladost uopšte, pustite nas da rastemo onako kako jesmo, nevini i čisti, da bismo mi mogli izgraditi svoju budućnost."

XS
SM
MD
LG