Dostupni linkovi

Žene u Crnoj Gori: Tražimo prava, ne bukete


Podgorica: Osmomartovski marš
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:36 0:00

Podgorica: Osmomartovski marš

Povodom Međunarodnog dana žena, u Podgorici je održan "Marš žena" u organizaciji Centra za žensko i mirovno obrazovanje ANIMA i Centra za ženska prava. Uz transparente koji upozoravaju na potrebu unapređenja ženskih ljudskih prava, aktivistkinje i aktivisti nevladinih organizacija su prošetali centrom Podgorice do Skupštine Crne Gore.

Šetnja oko stotinu žena, građana i predstavnika NVO sektora, rijetkih političara i predstavnika državnih institucija među kojima i kancelarije Ombudsmana, počela je u 10 sati Hercegovačkoj ulici a završila na platou ispred zgrade Skupštine Crne Gore.

Sa tog mjesta su aktivistkinje ženskih organizacija po ko zna koji put u nazad nekoliko godina uputile zahtjeve da život žene u Crnoj Gori bude unaprijeđen i da one konačno dobiju mjesto u društvu koje zaslužuju.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:23 0:00
Direktan link


Žene u Crnoj Gori su u svim sferama života od javnog do onog u, kako se kaže četiri zida izložene diskriminaciji i patrijarhatu, a njihov rad se ne mjeri jednako u odnosu na muškarce.

Crna Gora je država koja još uvijek nije ispunila evropski prosjek kada je broj žena u parlamentu u pitanju. Globalno nalazi se na 95. mjestu i ispod je svjetskog prosjeka.

Jedini crnogorski poslanik u povorci koja je marširala centrom grada bio je Dritan Abazović, predstavnik URA.

"Mi smo uspjeli da promijenimo zakon pa da stavimo da je obavezno da svako 4. mjesto na listi bude rezervisano za ženu, što je malo po mom mišljenju. Smatram, a to je i moja generalna poruka ženama, da one same moraju da se ohrabre i da krenu u angažman, bilo politički ili kroz civilni sektor ili na neki drugi način. Siguran sam da bi i muškarcima pokazale da isti posao mogu da rade kvalitetnije, sa više emocije i posvećenosti", rekao je Abazović.

(RSE/Fotogalerija)


Marijana Camović iz Sindikata medija kaže da žene i u novinarstvu osjećaju nejednak tretman u odnosu na muškarce.

"Preko 60 posto zaposlenih u crnogorskim medijima su žene, pretežno su novinarke i manje ih je na uredničkim mjestima a gotovo da ih nema na mjestima direktorki medija ili glavnih urednica. One su te koje obavljaju najviše posla, koje najduže ostaju u redakciji ali to se ne vidi kroz njihove zarade i kroz napredak koji bi trebalo da uslijedi kao odgovor na taj njihov trud", konstatuje Camović.

Podrška crnogorskim ženama i njihovoj borbi za jednakost stigla je i sa najviše adrese u Uniji slobodnih sindikata.

"Jedan sam od onih koji sa ove muške strane stvarno želi da sa ovog mjesta prvo čestita Dan žena a onda i da im poruči da treba da se udruže u borbi za svoja prava, da jesu ugrožena njihova prava u odnosu na muškarce i da to Crna Gora hitno treba da mijenja", kaže Srđa Keković, generalni sekretar Unije slobodnih sindikata.

XS
SM
MD
LG