Dostupni linkovi

Žene na Kosovu: Opreznost prilikom pokretanja posla


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Iako na Kosovu ima žena koje uspešno vode svoje biznise, brojke su i dalje niske, odnosno, ocenjuje se da samo oko deset odsto biznisa su u vlasništvu žena. Jedna od najuspešnijih smatra se da je Linda Shala, vlasnica kompanije "Data Project Electronic", a ujedno i članica Košarkaškog saveza Kosova.

Ona kaže da predrasude da žene ne mogu biti sposobne u poduzetništvu, te i neprikladan ambijent za biznis uopšte, utiče na manje učešće žena u biznisu. Linda Shala koja je, takođe, i podpredsednica Privredne komore žena, kaže da se žene iz tog razloga i plaše da otvore biznis.

"Predrasude su veoma prisutne. Ali, postoji još jedan faktor a to je pitanje rizika. Globalno je poznato da su žene manje spremne na rizik. A u ambijentu u kojem živimo, za razvoj jednog biznisa je zaista potrebno da se preuzme veliki rizik. Možda je to jedan od najvažnijih faktora zašto imamo mali broj žena u biznisu"
, ističe Shala.

Hamide Latifi
Hamide Latifi
Žene na Kosovu pokazuju interesovanje i poduzele su inicijative ali brojka još uvek nije zadovoljavajuća, navodi Hamide Latifi, rukovodioc NVO "Žene u biznisu". Zbog finansijskih i ekonomskih okolnosti, one su opreznije kada je u pitanju pokretanje biznisa.

"Početak je dobar, ali vlada i državni mehanizmi trebaju raditi više kako bi ohrabrili ne samo žene, već sve građane u oblasti biznisa", smatra Hamide Latifi.

Agim Shahini iz Kosovske alijanse za biznis pak kaže da su žene na Kosovu spremne na rad, ali ne postoji dovoljno mogućnosti.

"Na osnovu aktuelnih zakona, ženu trebamo štititi, pomoći, unaprediti i pružiti joj jednak prostor. Na nju se nikako ne treba gledati samo kao na majku, domaćicu, već kao na ekonomistu, pravnicu, diplomatu, predsednicu i ostalo. Na taj način imaćemo mogućnosti da brže razvijemo i unapredimo ekonomiju i kosovski biznis za čim kosovsko društvo ima potrebe", kaže Shahini.

U Agenciji za registraciju biznisa koja funkcioniše u sklopu Ministarstva trgovine i industrije, prošle godine je registrovano 9.121 biznisa, od kojih su 1.471 su žene. Od 30 odsto nezaposlenih na Kosovu, 40 odsto su žene, 28 odsto muškarci, a 55 odsto mladi u dobi od 15-24 godina starosti.
XS
SM
MD
LG