Dostupni linkovi

Žene na Balkanu: Uspješne jer su najbolje


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

U nedjelju je 8. mart, Međunarodni dan žena, ili, kako se, s početka prošlog stoljeća, kada je ustanovljen, još nazivao Međunarodni dan radnih žena. U bivšoj Jugoslaviji, Dan žena je bio veoma važan državni praznik, no danas, u državama Balkana, nema nekadašnje značenje, iako se tu i tamo obilježava.

Dan uoči Dana žena, kroz priče o uspješnim ženama na Balkanu, provjerili smo kako su postigle to što jesu ili došle tu gdje jesu, koliko je bilo teško, jesu li, i kakve prepreke imale zbog toga što su žene. Na njihovim smo primjerima pokušali provjeriti da li su u trci za uspjehom bile ravnopravne sa muškarcima ili su morale, kako se to kaže, biti duplo bolje da bi uspjele.

"Pitanje pola je, nažalost, još uvek ograničavajuće za uspeh u profesiji u svakom društvu, čak i najrazvijenijem", kaže dramska spisateljica, Biljana Srbljanović, sa kojom je Ljudmila Cvetković razgovarala, nakon što joj je uručena Povelja za građansku hrabrost "Dragoljub Stošić". Pročitajte kompletan intervju Srbljanović: Žene u karijeri nailaze na stakleni plafon.

Uprkos naslijeđu iz bivše Jugoslavije, u kojoj su žene imale visok stepen ravnopravnosti u društvu, Bosna i Hercegovina se ni 20 godina od rata ne može pohvaliti znatnim napretkom. Zaposlenost žena u odnosu na muškarce je gotovo dvostruko manja. Međutim, u bosanskohercegovačkom društvu, iako su rijetke, postoje žene koje su postigle uspjeh. One se danas bore ohrabriti svoje sugrađanke da budu odlučnije u borbi za ravnopravnost. Detalje ima Selma Boračić u priči Žene u BiH: Više obrazovane a manje priznate.

Počekom 2000-tih, Crna Gora je imala ženu za predsjednicu Skupštine - Vesnu Perović. Jedan od najpopularnijih i kod Brisela najcjenjenijih crnogorskih ministara bila je potpredsjednica Vlade i ministrica za evropske integracije - Gordana Đurović. No, Crna Gora i dalje drži neslavno posljednje mjesto po procentu žena u politici u odnosu na zemlje regiona. U izvršnoj vlasti su dvije ministrice, a u zakonodavnoj vlasti 16 posto poslanica.

Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

U pravosudnom sistemu je pak nešto bolja situacija. Sadašnja predsjednica Vrhovnog suda, Vesna Medenica, bila je Vrhovna državna tužiteljka, a na tom je je mjestu i sve do nedavno bila takođe žena - Ranka Čarapić. Na mjestu specijalnog tužioca za organizovani kriminal, već drugi put je takođe žena (Stojanka Radović, Đurđina Ivanović), a i predsjednica Apelacionog suda, takođe je žena, Svetlana Vujanović.

Toliko o činjenicama, a o tome, da li društveni tradicionalizam isključuje poslovne ambicije i poslovnu ili političku karijeru za ženu pročitajte u tekstu Lele Šćepanović Uspješne Crnogorke poručuju: Društveni tradicionalizam isključuje poslovne ambicije žena.

Kosovo, najmlađa država u regionu, od aprila 2011. ima predsjednicu, Atifete Jahjahgu, koja je ujedno i prva žena na čelu neke države na prostoru bivše Jugoslavije. Novinarka RSE Amra Zejneli donosi još jednu pozitivnu priču - Hrabre žene zadruge "Kruša".

Hrvatska, članica EU, od 19. februara ima prvu predsjednicu na čelu države, Kolindu Grabar Kitarović, koja je zakletvu položila pred predsjednicom Ustavnog suda, Jasnom Omejec. Hrvatska je prije toga imala premijerku na čelu Vlade, Jadranku Kosor, sada vicepremijerku i ministricu vanjskih poslova, Vesnu Pusić, a i jedna od najpopularnijih političarki je bivša ministrica, sada čelnica Oraha, Mirela Holy.

Dakle, zavidan niz žena u politici u posljednje vrijeme, ali smo za ovu priliku izabrali muzičarku. Zagrebački bend "Jinx", u dvije decenije postojanja i nastupa u Hrvatskoj i okruženju, ne gubi energiju i ne gubi publiku, dapače! Dobar dio razloga za to je njihova pjevačica Jadranka Ivaniš Yaya. Sa njom je razgovarao naš zagrebački dopisnik, Enis Zebić. Više u tekstu Jadranka Ivaniš Yaya: Biti na sceni je poput borbe u ringu.

XS
SM
MD
LG