Dostupni linkovi

Željka Cvijanović mandatarka za sastav nove vlade bh entiteta Republike Srpske


Željka Cvijanović i Milorad Dodik
Željka Cvijanović i Milorad Dodik

Predsjednik RS Milorad Dodik za mandatara za sastav entitetske vlade imenovao je u nedjelju Željku Cvijanović iz Saveza nezavisnih socijal-demokrata (SNSD) nakon konsultacija sa političkimi strankama i nevladinim organizacijama.

On je istakao da za kandidaturu Cvijanovićeve postoji saglasnost skupštinske većine koju čine SNSD, Demokratski narodni savez , Socijalistička partija i dva nezavisna poslanika. Zakonski rok za formiranje vlade je 40 dana , ali se očekuje njeno konstituisanje do 20 decembra.

Mandatar za sastav nove Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, i prethodne dvije godine bila je predsjednica Vlade. Najavila je da je spremna da vrlo brzo podnese ekspoze i zatraži podršku za novu Vladu u entitetskom parlamentu.Cvijanovićeva je istakla da će Vlada nastaviti da radi na jačanju Republike Srpske u političkom, ekonomskom i institucionalnom smislu. Kao prioritete navela je jačanje privrede, stvaranje dobrih uslova za otvaranje novih radnih mjesta, te intervenciju da se očuvaju postojeća radna mjesta.

Karakteristika nove Vlade , prema riječima Cvijanovićeve, će biti i socijalna osjetljivost."U proteklom periodu uspjeli smo u teškim i složenim okolnostima pokazati tu socijalnu osjetljivost povećanjem plata i penzija, da završimo neke projekte, završimo studentske domove, da privedemo kraju i program zbrinjavanja porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, kao i da intervenišemo i pokažemo da jesmo narodna Vlada onda kada je to bilo potrebno stanovništvu", rekla je Cvijanovićeva.

Najavila je i snažnije intervencije u javnom sektoru, te uvođenje više reda i odgovornosti po pitanju rada kontrolnih organa. Mandatar za sastav nove vlade Republike Srpske izjavila je da će u narednom periodu doći i do reorganizacije ministarstava.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik demantovao je informacije da je zbog imenovanja Željke Cvijanović za mandatara došlo do sukoba unutar SNSD-a jer je drugi kandidat bio takođe član ove stranke Igor Radojičić.

Ragujući na imenovanje mandatara predsjednik najveće opozicione stranke SDS-a Mladen Bosić ocjenio je da je imenovanje Željke Cvijanović "loša vijest".Smatra da je to direktan kontinuitet politike koja vodi Republiku Srpsku u sve dublje siromaštvo.

"Kandidovanjem Željke Cvijanović za mandatara, Milorad Dodik pokušava da obezbijedi bezrezervnu lojalnost svojoj politici, čiji je glavni zadatak zaštita onih koji su odgovorni za milionske pljačke Republike Srpske i enormno bogaćenje malog broja ljudi", kazao je lider SDS u saopštenju za javnost.

Prema riječima Bosića uništavanje javnih preduzeća i mnoge druge pljačke narodnog novca imenovanjem Cvijanovićeve treba da ostanu nekažnjene. "Nažalost, korupcija je u samoj osnovi vlasti na čijem su čelu bili Dodik i Cvijanovićeva i to pokazuje i način na koji pokušavaju da ostanu na vlasti kupovinom poslaničkih mandata. Odgovornost za dalje urušavanje Republike Srpske će prvenstveno snositi stranke i poslanici koji podrže Željku Cvijanović u Narodnoj Skupštini RS, a Vlada na čijem je čelu korumpirani predsjednik, izabrana glasovima korumpiranih poslanika neće imati nikakav legitimitet", poručio je predsjednik SDS Mladen Bosić.

XS
SM
MD
LG