Dostupni linkovi

Željeznički prevoz Crne Gore pred kolapsom


Od početka godine otkazano je 228 vozova, uglavnom u domaćem saobraćaju (ilustrativna fotografija)
Od početka godine otkazano je 228 vozova, uglavnom u domaćem saobraćaju (ilustrativna fotografija)

Priča o mogućem kolapsu u željezničkom prevozu u Crnoj Gori nije od juče, a informacije o velikom broju otkazanih polazaka od početka godine samo potpiruju tvrdnje da u Željezničkom prevozu (ŽPCG) imaju vrlo ozbiljnih problema, zbog kojih najviše trpe putnici, naročito u domaćem saobraćaju.

Od početka godine u Crnoj Gori otkazano je 228 vozova, uglavnom u domaćem saobraćaju.

U januaru je otkazano 120, februaru 29 i martu 79.

Veliki broj ovih vozova otkazan je djelimično na relaciji Bar-Podgorica ili Nikšić-Podgorica, dok je za oko 40 vozova u januaru obezbijeđen alternativni prevoz putnika autobusima.

U ŽPCG tvrde da ni jedan voz nije otkazan trajno, već zbog popravke.

Direktor Sektora za lokalni prevoz putnika u Željezničkom prevozu Milovan Janković kaže da je saobraćaj u međuvremenu normalizovan i da više nema otkaza vozova na domaćim linijama:

„Trenutno je stabilizovano stanje. Znači, u protekla tri dana svi vozovi koji su planirani, u saobraćaju su po redu vožnje. Nije otkazan niti jedan voz i nadamo se da će u narednom periodu sve biti u redu i da neće biti otkaza vozova. Što se tiče problema, u pitanju su kvarovi garnitura. Ti tehnički kvarovi se dešavaju.“

Dragomira Minića, bivšeg radnika Željezničkog prevoza nije iznenadila informacija o stotinama otkazanih polazaka vozova.

Minić u izjavi za Radio Slobodna Evropa naglašava da su na mjesta za održavanje vozova dovedeni nestručni ljudi i to je posljedica takve politike menadžemanta:

Mene to nije iznenadilo. Bio sam zaposlen u održavanju vozova kao kontrolno prijemni organ dok me nijesu makli prošle godine. Tada su postavili čovjeka koji nema stručne kvalifikacije a mene otjerali jer nijesam htio da tehnički primim vozove po uslovima koje su oni zahtijevali, odnosno suprotnim pravilima i propisima.“

Uzroci sve većih problema u Željezničkom prevozu nijesu tehnički već organizacioni i za to su odgovorni rukovodioci, naglašava Minić, inače jedan od prvih zviždača koji je progovorio o nepravilnostima u toj kompaniji, a koji je prošle godine dobio otkaz nakon što je zbog ozbiljnih nedostataka odbio da potpiše izvještaj o generalnom servisu vozova:

„Te ljude koji su došli na neke funcije na koje nijesu smjeli da dođu, interesuje samo da putuju, da uzimaju putne troškove i da na druge načine pune svoje džepove. Ovakve vozove imaju i u Srbiji, BiH, Makedoniji ali svi oni imaju rezervne djelove. Samo kod nas oni nijesu obezbijeđeni nego su odgovorni samo trpali te pare u svoje džepove, dijelili stanove i kredite. Ne znam kako će i šta biti u budućnosti, ali sa ovakvim rukovodstvom to će tonuti sve dublje i biće sve više problema.“

Priča o stanju u željezničkom saobraćaju dolazi u vrijeme obilježavanje 11. godišnjice od tragedije kod Bioča, u kojoj je poginulo 47 putnika, a preko 200 povrijeđeno.

Nesreća za koju je osuđen samo mašinovođa: Policajci u akciji izvlačenja putnika iz voza u Bioču
Nesreća za koju je osuđen samo mašinovođa: Policajci u akciji izvlačenja putnika iz voza u Bioču


Tragedija se dogodila kada je lokalni elektromotorni voz, koji je saobraćao od Bijelog Polja do Podgorice i Bara, u blizini mjesta Bioče, na izlasku iz tunela iskliznuo iz šina, a sva četiri vagona se survala u provaliju.

Zbog nesreće osuđen je jedino mašinovođa Slobodan Drobnjak na šest godina zatvora, dok je 11 zaposlenih u Željeznici oslobođeno odgovornosti.

Porodice poginulih i povrijeđenih i dalje traže od državnih organa da utvrde potpunu istinu o željezničkoj nesreći i tvrde da tužilaštvo štiti nekoga od odgovornosti za ono što se desilo.

Porodice nastradalih još čekaju odgovore: Spomenik žrtvama nesreće u Bioč
Porodice nastradalih još čekaju odgovore: Spomenik žrtvama nesreće u Bioč


Goran Vojinović, otac nastradalog putnika proziva tužilaštvo da je, između ostalih dokaza, ignorisalo i nalaz o velikom oštećenju šine na Bioču, koje je zabilježeno tri i po mjeseca prije nesreće:

Ako izračunamo da je tu prolazilo desetak vozova dnevno, to znači da su hiljade vozova dodatno oštetili tu šinu. Praksa je bila i prije nesreće na Bioču da su neispravni vozovi po nečijoj naredbi dobijali dozvolu i mašinovođe su ih spuštale, pa su se neki zaustavljali tek u Zeti. Ovog puta to nije moglo da se desi iz prostog razloga što je oštećenje na šini bilo mnogo, mnogo veće od dozvoljenog i van pravila službe. Ko je odgovoran za ovo mi ne znamo.Tužilaštvo nije uzelo u obzir ovu činjenicu kao ni sud pa je tako nekoga vjerovatno na ovakav način debelo, debelo zaštitilo.“

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG