Dostupni linkovi

Žeđ preti mnogim opštinama u Srbiji


Usled visokih temperatura i dugotrajne suše otežano je vodosnabdevanje u mnogim delovima Srbije, a najteža situacija je u delovima opštine Loznica, u kojoj je u devet sela ugroženo oko 10.000 žitelja, u Aleksandrovcu u kome su uvedene dugotrajne restrikcije, i u Sjenici gde se oko 1.000 meštana i 8.000 grla krupne i sitne stoke, vodom snabdeva iz cisterni.

Opština Loznica u sredu je zbog alarmantne situacije u snabdevanju vodom u seoskom području zatražila pomoć Vojske Srbije, pa se od jutros stanovništvo vodom za piće snabdeva iz vojnih cisterni.

Vidoje Petrović, gradonačelnik Loznice, kaže za naš program da lokalna samouprava i na druge načine pokušava da ublaži nevolje oko 10.000 stanovnika sela, kojima je potrebna voda za napajanje stoke i zalivanje useva.

“To je teritorijalno razuđeno područje, a u tih devet mesnih zajednica ima oko 10.000 stanovnika. Tamo su upućene cistern koje su od jutros u sedam sati na terenu i one će konstantno kružiti u tom području i snbdevati stanovništvo vodom. Pored toga, mi smo, na vim rekama i rečicama u tom reonu uredili prilaze kako bi meštani mogli da dođu sa traktorima i cisternama izahvate vodu za napajanje stoke i zalivanje bašti”, kaže Petrović.

U opštini Aleksandrovac ima dovoljno zdarave vode za piće, ali je građani nenamenski troše pa je lokalna uprava uvela restrikcije, a za neodgovorne potrošače udesetostručila cene vode i isključenja sa mreže do 90 dana.

Slađan Vidojević, direktor Javnog komunalnog stambenog preduzeća “Aleksandrovac” kaže da poljoprivredni proizvođači troše ogromne količine vode na zalivajnjepovrća i voća.

“Voda se nenamenski troši, pre svega na zalivanje voćnjaka, kupinjaka, malinjaka, povrtnjaka i ostalog. Zbog toga smo bili prinuđeni dauvedemo dve preventivne mere za održavanje sistema vodosnabdevanja. Prva je restrikcija vode od 22 do 6 časova na oba vodosistema, a uveli smo i blok tarifu za dmaćinstva. Domaćinstva koja troše do 30 metara kubnih mesečno, cena je po važećem cenovniku komunalnog preduzeća. Onima koji toše mesečno od 30 do 60 metara kubnih vode naplaćivaćemo je 10 puta skuplje od našeg važećeg cenovnika, a za one koji troše preko 60 metara kubnih predviđena je i mera isključivanja sa mreže u trajanju do 90 dana”, kaže Vidojević.

I na Pešterskoj visoravni ugroženo je oko 1.000 stanovnika sela, koja sui dalje bez vode zbog kvara na cevovodu čije je otklanjanje počelo nakon što je Opština Sjenica proglasila vanrednu situaciju.

Sead Hukić iz opštinske uprave kaže za naš program da se najugroženija sela snabdevaju vodom iz cisterni i da će tako biti sve dok kiše ne povećaju nivo vode na izvorištima.

“Prema realnim procenama mi imamo oko 1.000 stanovnika Peštera koji su ugroženi, ili potencijalno ugoroženi, oko 3.000 krupne i oko 4.000 do 5.000 sitne stoke. Angažovana je cistern za snabdevanje vodom najugroženijih delova opštine. Konkretno, najugroženija su sela Dliće i Crsko u koja cisternama dovozimo vodu i punimo njihove bunare i rezervoare. Tako da i oni imaju zalihe vode koje im garantuju da dnevno mogu da opskrbe sve svoje potrebe."

Probleme sa manjkom vode imaju i Smederevska Palanka, neka naselja oko Beograda i Niša, a ako se vremenske prilike ne promene, žednih će biti sve više i u drugim delovima Srbije.

XS
SM
MD
LG