Dostupni linkovi

Zbog uvreda preživjelom iz Srebrenice Mladić izbačen iz sudnice


Ratko Mladić na suđenju u Hagu, 10. travanj 2013.
Ratko Mladić na suđenju u Hagu, 10. travanj 2013.
Nakon što je dva dana suđenje odgađano zbog zdravstvenih razloga, zapovjednik Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratko Mladić vratio se u hašku sudnicu. No ne zadugo, budući da je iz nje izbačen od strane sudaca, nakon što je glasno komentirao iskaz zaštićenog svjedoka pod pseudonimom RM – 346.

Svjedok je prethodno opisao - kako je slučajno preživio pogubljenje tisuća muškaraca bošnjačke nacionalnosti, nakon zauzimanja Srebrenice od strane srpskih snaga, u srpnju 1995. godine.

Haško tužiteljstvo otvorilo je svoj dokazni postupak u vezi optužbi za genocid u Srebrenici iskazom zaštićenog svjedoka koji je preživio organizirano masovno pogubljenje zarobljenika kod Vojne ekonomije Branjevo (16.srpnja 1995.). Na nogometnom igralištu kod Nove Kasabe, gdje su ih srpski vojnici prethodno okupili 13. srpnja 1995. godine, zatočenicima je održao govor - osobno general Mladić.

Zaštićeni svjedok RM - 346
Zaštićeni svjedok RM - 346
„General Mladić je bio prisutan i držao je govor. Jedan čovjek je ustao, ne znam zašto. Međutim srpski vojnici su ga izveli i pretukli ga kundacima i nogama. I onda ga je jedan vojnik ubio iz vatrenog oružja“, naveo je preživjeli podsjećajući se kako Mladić prilikom toga nije pokazao reakciju te kako je zatočenicima nakon toga zaprijećeno – da će i oni biti ubijeni ako se tako budu ponašali.

Nakon što je zaštićeni svjedok opisao kako se ubojstvo jednog zatočenika dogodilo pred samim generalom Mladićem, optuženi je rekao da laže i govori pripremljenu priču - pa su ga suci izbacili iz sudnice.

„Ja sam rekao mojem odvjetniku, a ne njemu!“, vikao je Mladić, psujući majku prilikom udaljavanja iz sudnice.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:11:35 0:00
Direktan link

General Mladić je više puta izbacivan iz sudnice jer se ne može suzdržati od glasnih komentara u vezi svjedočenja s kojima se ne slaže, a suci ga u nju vraćaju naknadno, tek kada s iskazom počinje novi svjedok. Ipak najavljeno je kako se razmatraju mehanizmi što bolje zaštite svjedoka od uvreda, zbog kojih se žrtvi ispričao i Mladićev odvjetnik Miodrag Stojanović.

„Svjedoče dobar dan, uz izvinjenje za ovaj incident. Iskreno žaljenje zbog svega što ste proživjeli“, krenuo je s unakrsnim ispitivanjem Stojanović nakon čega je pokušao osporiti iskaz o generalu Mladiću na mjestu ubojstva zatočenika, tražeći navodne razlike uspoređujući više iskaza zaštićenog svjedoka.

Tijekom svog iskaza RM – 346 je opisao kako je od 12. do 16. srpnja 1995. godine zatočenicima govoreno da će biti razmijenjeni, no umjesto toga su odvedeni na unaprijed pripremljena gubilišta.

Nakon bijega sa stratišta, lakše ranjen i iscrpljen svjedok je ubrzo pao u ruke vojnoj policiji VRS-a, nakon čega je odveden u logor Batković gdje je evidentiran od Crvenog križa.

Iz zatočeništva, tijekom kojeg je radio na različitim imanjima, svjedok je pušten potkraj 1995. godine.

Suđenje će se nastaviti novim iskazima u vezi optužbi za genocid u Srebrenici, a kao 82. po redu svjedok protiv Mladića izveden je haški istražitelj tužiteljstva Jean (Žan) Rene Ruez, vođa tima srebreničke istrage.

(VIDEO: Haški sud i Srebrenica)
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG