Dostupni linkovi

Zbog krađe ponovo ugašen večni plamen


Spomenik streljanim đacima i profesorima u Spomen parku u Šumaricama
Spomenik streljanim đacima i profesorima u Spomen parku u Šumaricama
Protekle noći u kragujevačkom spomen parku u Šumaricama posvećenom fašističkom streljanju civila u jesen 1941. godine, ponovo je ugašen Večni plamen slobode, koji je 1978. godine zapalio predsednik tadašnje SFRJ Josip Broz Tito.

Lopovi su sa postamenta ukrali mesingani gorionik težek dvadeset kilograma i tako oskrnavili jednu od kragujevačkih svetinja.

Gorionik su protekle noći između dva i pet časova lopovi sa postamenta odvalili i ukrali mesingani gorionik, a slučaj je u nedelju ujutro prijavljen policiji koja je već obavila uviđaj.

Zlatko Milojević, direktor muzeja kaže za Radio Slobodna Evropa da krađa gorionika predstavlja najgrublji vandalski napad na jednu od svetinja u kragujevačkom Spomen parku 21. oktobar i da zbog toga ta krađa ima posebnu težinu.

"Gorionik može drugome da služi samo kao sekundarna sirovina vredna nekoliko hiljada dinara. Njegova umetnička vrednost je nekoliko stotina hiljada dinara, ali njegova prava vrednost je neprocenjiva jer simbolizuje težnju za večnim mirom", kaže Milojević.

Prema Milojevićevim rečima, gorionik je prilikom skaidanja sigurno oštećen, lopovi su ga najverovatnije ukrali radi prodaje mesinga.

Večni plamen slobode postavljen je ispred muzeja u Šumaricama 1978. godine, kada ga je zapalio predsednik tadašnje SFRJ Josip Broz Tito. Nekoliko godina kasnije večni plamen je ugašen zbog nedostatka gasa i sredstava za održavanje. Spomenik je obnovljen 2011. godine, na 70. godišnjicu stradanja kragujevačkih đaka i građana.

Ovo je druga krađa gorionika posvećenog miru i toleranciji u poslednje dve godine, a poslednji put je ukraden 9. decembra 2011. godine, kada je nekoliko dana posle toga pronađen u kanalu pored magistralnog puta Kragujevac - Gornji Milanovac, na samo stotinak metara od muzeja 21. oktobar i vraćen na mesto na kome se nalazio pre krađe.

"Vandali su ugasili večni plamen na spomen obeležju tako što su i ovoga puta odvalili gorionik sa postamenta isto kao i prošli put. Interesnatno je da je gorionik i tada ukraden skoro na isti dan kao i sada - 9. decembra", kaže Milojević.
XS
SM
MD
LG