Dostupni linkovi

Završeno suđenje Tolimiru za zločine u Srebrenici


Zdravko Tolimir
Zdravko Tolimir
Dok je njegovom bivšem šefu Ratku Mladiću suđenje tek počelo, nakon dvije i pol godine završen je proces bivšem pomoćniku za sigurnosno-obavještajne poslove u Glavnom štabu Vojske Republike Srpske Zdravku Tolimiru.

Tijekom završnih riječi tužiteljstvo je zatražilo za njega doživotnu kaznu zatvora, opisavši ga kao glavnog arhitekta tajne operacije ubijanja vojno sposobnih muškaraca nakon zauzimanja Srebrenice. S druge strane, Tolimir, koji se branio sam, zatražio je pak oslobađanje po svih osam točaka optužnice.

Za Tolimira postoji samo jedna kazna - doživotan zatvor, budući da je bio na čelu organiziranja i nadgledanja masovnih ubijanja, izjavio je u završnim riječima tužitelj Peter McCloskey.

On je odbacio Tolimirovu obranu kako nije znao što se događalo, jer nije bio osobno na terenu, podsjećajući pritom na brojne, njemu podređene sigurnosne oficire VRS-a koji su bili na mjestima pogubljenja:

„Poduhvat ubojstva muškaraca iz Srebrenice, kao i mladića iz Srebrenice bio je organiziran, nadgledan i sprovođen od strane uprave za obavještajne i bezbjednosne poslove Glavnog štaba na čijem čelu je bio general Tolimir. To je sve bilo organizirano, nadgledano i sprovođeno na terenu od strane njegovoga načelnika za bezbjednost, pukovnika Beare. On je imao pomoć načelnika, pukovnika Salapure i pukovnika Jankovića.“

Tužitelj McCloskey je na kraju završnih riječi naglasio da Tolimir kao najbolje informirana osoba u Glavnom štabu VRS-a nije ništa poduzeo kako bi spriječio masovna ubojstva ili kaznio počinitelje.

„Nikada nismo čuli da je rekao ijednu negativnu riječ o svom vođi i odanom komandantu generalu Mladiću. Odabravši Mladića umjesto zakona, izgubio je svoju čovječnost. On je to, međutim, učinio po vlastitoj slobodnoj volji jer je to bila njegova odluka“, ustvrdio je McCloskey.

Optuženi Tolimir, koji se branio sam, govoreći o sebi u trećem licu, odbacio je optužbe tužiteljstva nazvavši ih spekulativnima i nikad dokazanim, napominjući da nije bio na licu mjesta. Pritom je prebacivao zapovjednu odgovornost za zločine na vojne jedinice koje su zarobile bošnjačke muškarce i dječake:

„Nijedan od oficira VRS koji je bio prisutan u Srebrenici nije bio pod Tolimirovom komandom, niti je Tolimir nadzirao njihov rad, niti je mogao da ga nadzire. To je bila nadležnost komandanata tih oficira i komandanta operacije u kojoj su učestvovali.“

Tolimir je na kraju završnih riječi zatražio oslobađanje, uvjeravajući suce da nije znao ništa o zločinima, ubojstvu preko 7.000 zarobljenika, naglasivši da je svjestan kako je grijeh lagati:

„Ja nikad neću da govorim neistinu - jer ja neću odgovarati samo pred ovim sudom - svi ćemo mi odgovarati pred onim sudom, većim. Ja neću da kažem neistinu da bih odgovarao zbog toga. Meni je bolje da budem za sve kažnjen ovde, nego da budem na većem sudu kažnjen. I ja vas molim da imate to u vidu.“

Predsjedavajući sudac Christoph Flügge zahvalio se svim stranama u postupku na kraju, kako je naveo - kompliciranog procesa tijekom kojeg je tužiteljstvo ispitalo 126, a Tolimir četiri svjedoka.

Prvostupanjska presuda bivšem pomoćniku Ratka Mladića za sigurnosno-obavještajne poslove očekuje se potkraj ove godine.

*********
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG