Dostupni linkovi

33. Sarajevska zima: Od botaničke bašte do scene


Detalj sa jednog od prethodnih izdanja festivala Sarajevska zima
Detalj sa jednog od prethodnih izdanja festivala Sarajevska zima

Cjelodnevnim kulturnim programom u Sarajevu je zatvoreno 33. izdanje Internacionalnog festivala Sarajevska zima. Ove godine pod motom "Svileni put umjetnosti", Festival je okupio 1.500 umjetnika sa svih kontinenata, a publici osigurao na desetine različitih kulturnih događaja.

Ceremonija zatvaranja ovogodišnje Sarajevske zime počela je u botaničkoj bašti Zemaljskog muzeja BiH, darivanjem sadnice dudovog drveta, čitanjem pjesama Maka Dizdara i nastupom hora Palčići.

U Muzeju je postavljena i kolektivna izložba "Privremen zauvijek" umjetnika iz Hrvatske i Crne Gore. Svoja djela predstavio je i profesor na Akademiji likovnih umjetnosti iz Splita Edvin Dragičević.

"Svaki autor ima svoju tematiku, nismo imali zajedničku temu kao grupa. Ovo nam nije prvi put da smo na Sarajevskoj zimi, meni je već treći put", kaže Dragičević.

Festival je prilika za upoznavanje i povezivanje umjetnika iz regije i svijeta.

"Mi smo sad upoznali kolegice iz Crne Gore, koje ne bismo inače sreli. Nadam se da ćemo nekakve kontakte uspostaviti i da ćemo dobiti priliku i da odemo u Crnu Goru. Već ima nekih dogovora", pojašnjava Dragičević.

Ovo nije red carpet manifestacija, ovo je art festival: Ibrahim Spahić
Ovo nije red carpet manifestacija, ovo je art festival: Ibrahim Spahić


Kulturne događaje Sarajevske zime svake godine prati veliki broj ljudi, ističe direktor Ibrahim Spahić.

"Ovo nije red carpet manifestacija, ovo je art festival. Art festival ima također jednu obavezu da, osim svog programskog određenja, profilira i novu publiku. Ne da joj nameće bilo što, nego da ju pridobija za djela savremene umjetnosti", napominje Spahić.

U tome je i uspio. Mladi umjetnici česti su gosti Sarajevske zime tijekom koje imaju priliku upoznati se sa starijim autorima i njihovim radovima. Sudionice Festivala bile su i Irma Čamdžija i Selma Zimić, studentice prve godine Grafike na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu.

"Ovaj Festival nas ohrabruje da ćemo i mi imati gdje izlagati svoje radove nakon što završimo Akademiju i da postoji mjesto gdje će ljudi cijeniti to što radimo", kaže Čamdžija.

"Dolazi do razmjene iskustava, daju nam savjete, tu su autori da porazgovaramo sa njima, a ne samo da pogledamo izložbu. A da nema ovakvih festivala, umjetnost i kultura u BiH bi umrli", naglašava Zimić.

Festival Sarajevska zima i ove godine imao je bogat program sa gostima iz više od 40 zemalja svijeta, koji su se predstavili u različitim vrstama umjetnosti.

Festival Sarajevska zima prilika je za upoznavanje i povezivanje umjetnika iz regije i svijeta
Festival Sarajevska zima prilika je za upoznavanje i povezivanje umjetnika iz regije i svijeta


"Imali smo gostovanje 'Kokoškine lutke', predstave iz Mađarske, ili premijeru Lunelove predstave 'SOS Usamljena srca' ili, pak, predstavu o Alcheimeru iz Zagreba. Ili ako imate neke druge afinitete kada pogledamo muzički program, gdje smo imali sjajni koncert Sarajevske filharmonije, koncerte sa umjetnicima iz BiH i Belgije, imali smo umjetnike iz cijele Europe. U vizuelnoj umjetnosti imali smo izložbe poput ove u Zemaljskom muzeju, u Historijskom muzeju, izložbu 'Svileni put umjetnosti' Indije, Kine, Irana, BiH, Indonezije... Gdje god dodirnete Sarajevsku zimu, koji god segment - imate veliki izbor", istakao je direktor Ibrahim Spahić​.

Zadnjeg dana Festivala na različitim lokacijama u gradu održano je nekoliko koncerata, a zatvoren je u ponoć u Ljetnom kinu Prvi maj, uz doček Svjetskog dana voda.

  • Slika 16x9

    Ivana Bilić

    Diplomirala žurnalistiku na Filozofskom fakultetu u Tuzli. Na Radiju Slobodna Europa radi od prosinca 2013. godine kao novinar-reporter za radijski program i magazin TV Liberty.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG