Dostupni linkovi

Završava kampanja pred drugi krug izbora na Kosovu


Severna Mitrovica
Severna Mitrovica
Na Kosovu se u petak u ponoć završava petodnevna kampanja uoči drugog kruga lokalnih izbora koji se održava u nedelju 1. decembra.

Drugi krug održaće se u 25 opština, uključujući Severnu Mitrovicu i sve ostale opštine sa srpskom većinom južno od Ibra. Pravo glasa ima 1 371 524 glasača.

Zbog utvrđenih nepravilnosti, izbori će biti ponovljeni i u tri biračka centra u Zvečanu u kojima je registrovano 2.595 glasača.

Premijer Kosova Hashim Thaçi izrazio je očekivanje da će drugi krug lokalnih izbora u nedelju, 1. decembra, ispuniti visoke evropske standarde.

On se zahvalio celom političkom spektru na izbornoj kampanji, koja se završava u petak u ponoć. Na sednici Vlade, premijer Thaçi je podsetio da se lokalni izbori po prvi put održavaju na celoj teritoriji Kosova.

“Počeće nov život i za Severnu Mitrovicu sa legitimnim liderima, sa zajedničkom agendom i Vlada Kosova će jako dobro sarađivati sa budućim liderima koje će izabrati građani, a kako bi smo realizovali socio-ekonomski plan i promenili na bolje život tamošnjih građana. Investiraćemo u ekonomiju i otvoriti nova radna mesta”, poručio je premijer.

Inače, iz mreže nevladinih organizacija ‘Demokratija na delu’, ocenili su u petak da je tokom ove kampanje kod kandidata zapažen nizak nivo vaspitanja, te da se kampanja, umesto planova i projekata, fokusirala više na međusobna optuživanja kandidata.

Shqipe Pantina, predstavnica ‘Demokratije na delu’, izjavila je na konferenciji za novinare da zaoštravanje jezika među kandidatima često prekršilo kodeks ponašanja, koji političke partije potpišu pre početka kampanje.

Sve spremno za održavanje izbora

Iz EULEX-a, KFOR-a I Policije Kosova su saopštili da je sve spremno za nedelju.

“Posebne mere će biti primenjene na severu za drugi krug izbora za gradonačelnika u Severnoj Mitrovici i delimično ponavljanje glasanja u Zvečanu, tokom kojih će Kosovska policija, kao prva odgovorna, biti prisutna ispred biračkih centara i na drugim ključnim mestima, uz vidljivu podršku EULEX-a, kao drugog odgovornog. KFOR će, kao treći odgovorni, takođe biti prisutan u blizini biračkih centara i njegove snage će biti raspoređene širom Kosova sa fokusom na sever, sa mogućnošću da u svakom trenutku interveniše”, kazala Irina Gudeljević, portparolka EULEX-a.

Inače, mediji prenose da su kandidati za gradonačelnika Severne Mitrovice Krstimir Pantić i Oliver Ivanović uputili su zajednički dopis Centralnoj izbornoj komisiji sa zahtevom da se prebrojavanje glasačkih listića u nedelju 1. decembra obavi u Severnoj Mitrovici.

Član CIK-a, Bajram Ljatifi za RSE navodi da po Zakonu o opstim izborima svako brojanje se mora obaivti u biračkom mestu, ali…

“S obzirom na situaciju, s obzirom na eventualne indicije da je moguće da dođe do određenog poremećaja tog procesa sprovođenja izbora, u zavisnosti od toga će CIK u pravo vreme doneti prave odluke. Ukoliko ne bude nikakvih najava, odnosno smetnji, nema razloga da se brojanje ne održi na biračkim mestima u Zvečanu ili na severu. Mi imamo plan bezbednosti i ne donose se odluke unapred, već u vreme kada se određene nepogode dogode, znači neplanirane stvari”, kazao je Ljatifi.

Pri ponavljaju lokalnih izbora u severnoj Mitrovici, CIK je na zahtev OEBS-a izvršio prebrojavanje glasova u Centru za prebrojavanje u Kosovo Polju.

Inače, tokom drugog kruga izbora, u Prištini se takmiče kandidati Demokratskog saveza Kosova i pokreta ‘Samoopredeljenje’. U Peći kandidati Demokratskog saveza Kosova i Alijanse za budućnost Kosova U Mitrovici kandidati Demokratske partije Kosova i Alijanse novo Kosova, u Prizrenu Demokratska partija Kosova i Demokratski savez Kosova, a u Đakovici Alijansa novo Kosovo i Alijansa za budućnost Kosova.

U prvom krugu izbora, građanska inicijativa “Srpska” pobedila je u tri opštine na severu Kosova, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku.

Pored severne Mitrovice, i u svim opštinama sa srpskom većinom južno od Ibra “Srpska” ide u drugi krug glasanja.

U severnoj Mitrovici kandidat Srpske, Krstimir Pantić, ide u drugi krug sa Oliverom Ivanovićem, u Gračanici ‘Srpska’ se takmiči sa kandidatom iz Saveza kosovskih Srba, u Ranom Lugu sa kandidatom Srpske narodne partije Kosova, u Klokotu sa kandidatom Samostalne liberalne stranke, i u Partešu, kao druga partija, takođe sa kandidatom iz Samostalne liberalne stranke.

Srpska će se u opštini Novo brdo kao druga stranka takmičiti sa Demokratskim savezom Kosova, a u Štrpcu, takođe kao druga, sa Samostalnom liberalnom strankom.

U prvom krugu izbora 12 opština na Kosovu su dobile gradonačelnike.
Demokratska partija Kosova odnela je pobedu u Glogovcu, Kačaniku, Skenderaju (Srbici) i Štimlju. Demokratski savez Kosova pobedio je u Istoku, Kosovo Polju, i Podujevu.
XS
SM
MD
LG