Dostupni linkovi

Zatraženo produženje pritvora Mevlidu Jašareviću


Mevlid Jašarević tokom napada na Ambasadu SAD, oktobar 2011.
Mevlid Jašarević tokom napada na Ambasadu SAD, oktobar 2011.
U Sudu BiH u četvrtak je održano ročište za produženje pritvora Mevlidu Jašareviću, osumnjičenom za napad na Američku ambasadu u Sarajevu krajem oktobra prošle godine, i još trojici pomagača.

Nizom incidenata u sudnici počelo je i u četvrtak ročište o produženju pritvora Mevlidu Jašareviću i još trojici osumnjičenih za teroristički napad na zgradu Američke ambasade u Sarajevu.

Jašarević i drugoosumnjičeni Munib Ahmetspahić u sudnici nisu ustali kada je to predsjedavajući sudskog vijeća Goran Radović zatražio. Jašarević i Ahmetspahić su zbog nepoštivanja suda udaljeni iz sudnice. I dok su napuštali sudnicu, ova dvojica osumnjičenih su uzvikivali prijetnje sudskom vijeću: „Allah će te zgrabiti kad se najmanje nadaš“ i „Allahu, ubij“.

Tužilac Dubravko Čampara zatražio je produženje pritvora za trojicu osumnjičenih za još 30 dana, dok je četvrtosumnjičenom Dini Pećinkoviću pritvor ukinut i biće mu izrečene mjere zabrane.

Tužilac je naveo da se još traga za kopijom oporuke na DVD-u koju je Jašarević snimio za Ahmetspahića i Pećinkovića, a čiji sadržaj otkriva motive napada na Američku ambasadu u Sarajevu.

Branilac: Taktika tužilaštva

Čampara je rekao da je tokom akcije u srijedu u Gornjoj Maoči pronađeno dosta dokaznog materijala, među kojim je i snajper za koji se sumnja da pripada drugoosumnjičenom Ahmetspahiću, a dovodi se u vezu sa napadom u Sarajevu.

Policija u Gornjoj Maoči u jednoj od prethodnih akcija pretresa.
Policija u Gornjoj Maoči u jednoj od prethodnih akcija pretresa.
DNK analiza pokazala je da su na pušci kojom je Jašarević pucao po Američkoj ambasadi pronađeni biološki tragovi trećeosumnjičenog Emraha Fojnice, koji je u srijedu jedini ostao na ročistu i ponašao se u skladu sa sudskim pravilima.

Jašarevićev branilac Senad Dupovac ocijenio je da akcija pretresa u Gornjoj Maoči u četvrtak bila taktički potez Tužilaštva koje želi dobiti dodatno vrijeme.

„Tužilaštvo ne vodi efikasnu istragu, oteže se sa istragom, moj branjenik je u pritvoru 90 dana. Ovo je taktički potez Tužilaštva jučer, 24 sata prije današnjeg ročišta, da se vrše dodatni pretresi, pa im treba još vremena da se to dokazi izanaliziraju. Mi nismo dobili odgovor zašto to ranije nije učinjeno. Znači, mom branjeniku dođe pritvor kao kazna, a ne kao mjera obezbjeđenja“, ustvrdio je advokat.

Dupovac kaže da ima pripremljenu strategiju odbrane, ali da objektivan problem predstavlja Jašarevićevo nepoštivanje suda, što je otežavajuća okolnost.

Odluka o produženju pritvora osumnjičenima za napad na Američku ambasadu očekuje se u naredna 24 sata. Kako se saznaje u Tužilaštvu, uhapšeni u srijedu u akciji u Gornjoj Maoči, Nusret Imamović i ostali privedeni su zbog ispitivanja i za njih nije zatražen pritvor.
XS
SM
MD
LG