Dostupni linkovi

Zatišje pred nove bure sa KAP-om


KAP
KAP

S obzirom na budnu pažnju koju podgorički Kombinat aluminijuma ima na medjunarodnim adresama sa kojih stižu ozbiljna upozorenja zbog Vladinog odnosa prema ovom preduzeću, čini se da medijsko odsustvo tema u vezi KAP-a samo predstavlja zatišje pred nove bure koje će se odvijati i na ekonomskom i političkom planu.

Postoji velika mogućnost da će se odnos vladajuće garniture prema podgoričkom Kombinatu aluminijuma negativno odraziti na proces pregovaranja Crne Gore o pristupanju EU. Sudeći po medijskim informacijama, iz Brisela stižu ozbiljna upozorenja da se poglavlje 8 koje se bavi konkurencijom, neće otvarati dok Crna Gora ne riješi pitanje KAP-a. To su, navodno, evropski poslanici poručili tokom jučerašnje sjednice Parlamentarnog odbora za stabilizaciju.

Danas nije bilo moguće stupiti u kontakt sa direktorom Vladinog Direktorata za industriju, Draganom Kujovićem, ali član skupštinskog Odbora za ekonomiju i funkcioner vladajuće DPS, Veljko Zarubica smatra da će se pitanje KAP-a ubrzo riješiti.

„Ja nemam tu informaciju, ali što se tiče KAP-a, lično mislim da može da posluje i da će brzo izaći na „zelenu granu“. U vezi sa odlukom Parlamentarnog odbora da neće otvarati poglavlje 8, mislim da će se pitanje KAP-a brzo riješiti.“

Član skupštinskog Odbora za ekonomiju i funkcioner opozicionog Demokratskog fronta, Nebojša Medojević kaže da negativan odnos Brisela prema Vladinom odnosu prema KAP-u nije iznenadjenje, odnosno, da je Evropska komisija više puta kritikovala državnu pomoć, odnosno, subvencije koje se Kombinatu dodjeljivala nezakonito u netransparentnoj proceduri.

„Medjutim, proces evropskih integracija do sada nije uspio da utiče na premijera Mila Djukanovića da promijeni odluke u vezi KAP-a koje donosi isključivo na osnovu ličnog interesa“, kaže Medojević.

„I, kad je u pitanju borba protiv korupcije i organizovanog kriminala – to je sve povezano sa Kombinatom aluminijuma. Nije samo konkurencija koju tretira poglavlje 8, nego i poglavlja 23 i 24 jer u svi tim netransparentnim, nezakonitim odlukama Vlade Crne Gore kojim se pomagao, ne KAP, nego prethodno ruski investior, a sada čovjek iz najužeg Djukanovićevog okruženja, sve je to direktno povezano i sa korupcijom i organizovanim kriminalom. Evropa samo ponavlja svoje stavove u nekoliko prethodnih izvještaja, medjutim, očigledno je da se sada mijenjaju stavovi nekih država članica. Neke od njih su veoma uticajne i značajne i ne žele više da žmure nad ovom praksom koju Djukanović ponavlja već godinama.”

Podsjetimo. Nakon proglašenja bankrota u KAP-u, raspisana su dva tendera za prodaju imovine fabrike, a na kraju je ostao samo jedan ponudjač, nikšićki biznismen Veselin Pejović koga opozicija smatra marionetom premijera Mila Djukanovića koji je i sam predmet optužbi da je bio duboko involviran u tajne dilove sa prethodnim ruskim investitorom iz čega je, navodno, izvlačio veliku finansijsku dobit na štetu države.

Brojni kritičari ovog aranžmana su od početka sumnjali da će novi vlasnik uspjeti da oporavi KAP i pretvori ga u samoodrživo i profitabilno preduzeće.

U Demokratskoj partiji socijalista su uvjereni u uspjeh.

Funkcioner DPS-a, Veljko Zarubica ne vjeruje da će se nedavna procjena Centralne banke Crne Gore, da postoji rizik da dodje do raskida ugovora sa Pejovićevim Unipromom koji je kupio KAP ako ne izmiri finansijske obaveze prema prethodnoj, stečajnoj upravi Kombinata.

„Uvijek u takvim poslovima postoji rizik ali, gospodin Pejović će ispuniti sve obaveze.”

Funkcioner opozicionog Demokratskog fronta, Nebojša Medojević kaže da je cijeli aranžman Vlade sa nikšićkim Unipromom od početka bio nezakonit.

„Šta će se tu dešavati? Da li će se ugovor raskinuti? Da li će ugovor ovakav kakav jeste, koji ne ne definiše nikakve obaveze za kupca, nastaviti da funkcioniše? Tamo se proizvodnja odvija, a niko ne zna kakve su performance, kakvi su bilansi, da li se i dalje prave dugovi, da li Vlada nastavlja sa subvencijama, šta će se desiti ako kupac ne izmiri svoje obaveze, a da ne pominjem, zaista ozbiljnu arbitražnu tužbu bivšeg vlasnika, ruskog CEAC-a koja već dostiže 900 miliona eura, a koja nije tako bezazlena kao što je stečajni upravnik Veselin Perišić govorio i kako je Djukanović ukazivao da se radi o nekim pravno neutemeljenim pokušajima bivšeg vlasnika da naplati novac od Crne Gore.”

XS
SM
MD
LG