Dostupni linkovi

Zaštićeni svjedok: Skidanje zapovjedne odgovornosti sa DB Srbije


Jovica Stanišić i Frenki Simatović
Jovica Stanišić i Frenki Simatović
Nakon zimske pauze na Haškom sudu je nastavljeno suđenje srbijanskim obavještajcima, bivšim čelnicima Državne bezbjednosti, DB-a Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću.

Kao sljedeći svjedok obrane Simatovića iskaz je dao pod mjerama zaštite, bivši obavještajac iz Benkovca pod pseudonimom DFS – 014. On se kao prebjeg iz hrvatskog DB-a na stranu pobunjenika, svojim svjedočenjem trudio skinuti zapovjednu odgovornost spomenute tajne službe nad vođom paravojnih specijalnih formacija u takozvanoj Krajini u Hrvatskoj - Kapetana Dragana.

Prema riječima zaštićenog svjedoka specijalci Kapetana Dragana bili su podređeni Srpskoj vojsci Krajine u Hrvatskoj, a ne srbijanskom DB-u što pak tvrdi tužiteljstvo. Uz to DFS 014 je sucima ispričao kako su se pripadnici specijalne policije u Krajini vrbovali iz jedinica bivše JNA koja se rasformiravala.

''Govorim da su tada posebne jedinice milicije, koje su bile u sastavu Ministarstva unutrašnjih poslova, a ustvari koje su nasljednici JNA, tj. domaći ljudi sa tog terena koji su bili aktivni rezervisti u JNA i postaju tadašnji pripadnici posebnih jedinica milicije.''

Podsjetimo, prema optužnici, krajinski specijalci kapetana Dragana samo su jedna od jedinica koja je u ratovima na prostoru Hrvatske te Bosne i Hercegovine djelovala pod zapovjedništvom srbijanske tajne službe DB-a, odnosno prvooptuženog Stanišića i njegovog pomoćnika Simatovića. Tvrdnje zaštićenog svjedoka, odnosno prebacivanje odgovornosti nad zapovjedništvom specijalaca s DB-a na Srpsku vojsku Krajine, tužitelj Dermut Groom je pokušao dovesti u pitanje tijekom unakrsnog ispitivanja.

''Ako je Služba državne bezbjednosti djelovala na području Knina, možete li se složiti sa mnom? Da li je Služba državne bezbjednosti Srbije svojim aktivnostima djelovala tajno, da li se možete složiti?'', riječi su sudske prevoditeljice.

''Sigurno da je djelovala tajno, ako je djelovala, ali ja sam 1990. godine kada sam došao na mjesto na kojem sam radio u Kninu bio upozoren od mojih pretpostavljenih iz Zagreba, iz Službe državne bezbjednosti iz Hrvatske, od mojih neposrednih rukovodilaca iz Šibenika i Zagreba da pripazim na određene stvari. Kažem vam, kroz cijelo vrijeme mog boravka tamo, u najintenzivnijim događajima, sigurno da bi znao puno više podataka da su oni onakvi kako ih vi prezentujete'', kazao je zaštićeno svjedok.

Zaštićeni svjedok DFS 014 nije mogao precizno odrediti mjesto specijalne jedinice Kapetana Dragana u vojnoj hijerarhiji za koju tvrdi da joj je zapovjedala, ostajući pri svojim stavovima formiranih tijekom ratnih godina.

Suđenje se nastavlja idući utorak izvođenjem novog svjedoka Simatovićeve obrane.

********
Svi prilozi iz ovosedmičnog programa Pred licem pravde:
BiH: Suđenja za ratne zločine pod političkim pritiscima
Srbija i Hrvatska: Dogovorom do povlačenja tužbi za genocid
Logoraši iz Mostara: Puštanje Vinka Martinovića na slobodu sramotno

Pred licem pravde sa IWPR (april 2011)


Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Evropa i
Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.

Program uređuju Dženana Halimović, Marija Arnautović i Dženana Karabegović.

Tekstove svih priloga iz emisije možete naći ovdje.



  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG