Dostupni linkovi

FBI objavio izveštaj o Hilari Klinton


Predsednički kandidat Demokratske stranke Hilari Klinton
Predsednički kandidat Demokratske stranke Hilari Klinton

Piše: Glas Amerike

Federalni istražni biro (FBI) objavio je dokumenta, na 58 stranica, o nedavno zatvorenoj istrazi odluke predsedničkog kandidata Demokratske stranke Hilari Klinton da koristi privatni server za mejlove dok je bila na položaju državne sekretarke.

Takođe je objavljen kratak sadržaj intervjua koji su tim povodom obavljeni sa Klinton i nekoliko njenih saradnika.

Dokumenta, između ostalog, obuhvataju tehničke detalje o tome kako je postavljen server u podrumu kuće Hilari Klinton koja je agentima takođe rekla da se, zbog potresa mozga koji je doživela 2012. godine, ne seća svih brifinga o rukovanju osetljivim informacijama tokom tranzicije s položaja državne sekretarke.

Današnje objavljivanje izveštaja o istrazi je veoma neuobičajan korak, koji međutim održava izuzetno interesovanje javnosti za istragu privatnog servera Hilari Klinton.

Kontroverza u pogledu privatnog naloga za mejlove prati Klinton više od godinu dana, dok je republikanski rival Donald Tramp i republikanci oštro kritikuju tim povodom. To je i doprinijelo rastu njene nepopularnosti u anketama.

FBI se posle jednogodišnje istrage izjasnio protiv krivičnog gonjenja bivše državne sekretarke, nakon čega je Sekretarijat za pravosuđe zatvorio taj slučaj. Klinton je izrazila žaljenje zbog odluke da koristi privatni sistem za mejlove dok je bila na čelu Stejt Departmenta.

Tramp i Nijeto "ratuju" na Tviteru

Manje od 24 sata nakon što su se sastali u Meksiku, predsednički kandidat Republikanske stranke Donald Tramp i meksički predsednik Enrike Penja Nijeto sukobili su se na Tviteru.

Donald Tramp i Enrike Penja Nijeto
Donald Tramp i Enrike Penja Nijeto

Tramp je ponovo poručio da će Meksiko da plati za zid na granici sa Sjedinjenim Državama, dok je Nijeto odgovorio: Ponavljam, ono što sam vam i lično rekao gospodine Tramp: Meksiko nikada neće platiti za zid.

Meksički lider je naglasio i da predlozi republikanskog kandidata predstavljaju pretnju za njegovu zemlju.

"Postoji stvarna pretnja po budućnost i razvoj Meksika", poručio je Nijeto koji je oštro kritikovan u javnosti zbog sastanka sa Trampom koji je imigrante iz Meksika nazvao kriminalcima i silovateljima.

Predsednik Meksika branio je odluku da razgovara sa Trampom, navodeći da je verovao da je bilo važno tokom sastanka naglasiti značaj odnosa SAD i Meksika.

Republikanski predsednički kandidat u međuvremenu pokušava ponovo da ublaži ton u pogledu imigracije. Nakon govora u Arizoni u kojem se ponovo založio za masovnu deporataciju miliona ilegalnih imigranata, Tramp je u intervjuu američkim medijima rekao da će svi biti tretirani sa dostojanstvom, poštovanjem i saosjećanjem.

Predsednički kandidat Demokratske stranke Hilari Klinton oštro je kritikovala Trampov stav o ilegalnoj imigraciji. Takođe je, u obraćanju vojnim veteranima, odbacila ocene republikanskog rivala da je američka vojska katastrofalna, ističući da je to uvreda za sve one koji služe i koji su služili i rizikovali svoje živote.

U međuvremenu, supruga Donalda Trampa, Melanija Tramp, tužila je internet izdanje britanskog tabloida Dejli mejl zbog članka u kojima se navodi da je 1990-tih u Njujorku radila za agenciju za poslovnu pratnju.

Melanija traži odšetu od 150 miliona dolara zbog, kako su naveli njeni advokati, tvrdnji koje nanose ogromnu štetu.

Tužba je podneta nakon što je Dejli mejl povukao priču, navodeći da "nije bila namera da se tvrdi ili sugeriše" da su navodi o Trampovoj supruzi Trampa istiniti.

"Poenta članka je bila da bi ti navodi mogli uticati na predsedničke izbore u SAD čak i ako su neistiniti", navodi Dejli mejl.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG