Dostupni linkovi

Da li će policija izvući Kotor iz šaka kriminalaca?


Kotor
Kotor

Država je preduzela niz mjera zbog situacije u Kotoru koji je poslednjih mjeseci poprište sukoba kriminalnih klanova gdje se vatreni obračuni dešavaju na očigled građana čija je bezbjednost značajno ugrožena. Da li će preduzete mjere i povećano prisustvo policaje na ulicama Kotora uticati na smirivanje situacije i dati određene rezultate?

Zbog niza nerasvijetljenih vatrenih obračuna i bezbjednosne situacije u Kotor je upućena posebna jedinica policije iz Podgorice.

Prema saznanjima medija, koje nijesmo uspjeli da provjerimo u Upravi policije (UP), tamo će biti upućene i Specijalne policijske snage SAJ koje će vršiti nadzor nad bezbjedonosno interesantnim licima.

Ono što se poslednjih mjeseci dešavalo u Kotoru predsjednik Savjeta za građansku kotrolu policije Aleksandar Zeković opisuje kao otvorenu provokaciju države.

"Prije svega jer se vidi da su kriminalne grupe počele međusobne obračune. One su duži niz godina vjerovatno živjele u nekom tihom primirju ili međusobno sarađivale...Ali to je definitivno jedna čista provokacija građana i države u smislu pokazivanja da ih prosto ne zanima vladavina prava i uopšte državne institucije nego se trude po svaku cijenu da završe svoj posao", komentariše Zeković.

Država, naglašava, mora pokazati odlučnost.

"Jer ako već duži niz godina označavamo da postoje 'kriminalne grupe', bezbjednosno interesantana lica i vidimo da se između njih dešavaju veoma ozbiljni obračuni koji ugrožavaju bezbjednost potpuno nedužnih građana. Prosto država, a prije svega pravosudne institucije, mora pokazati svoju snagu i kapacitete da sve to zaokruži i sva ta lica privede pravdi", kaže Zeković.

Situacijom u Kotoru baviće se, kako je najavljeno, i Skupštinski Odbor za bezbjednost, a očekuje se i vanredna sjednica lokalnog parlamenta u Kotoru ove nedjelje.

Zbog niza nerasvijetljenih vatrenih obračuna od juče u Kotoru boravi novi ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović, koji je kazao da cijela država mora da se pozabavi tim problemom.

Goran Danilović
Goran Danilović

"Vani, Kotor je identifikacija sa Crnom Gorom. Gotovo je nedopustivo da ne djelujemo proaktivno i da nešto ne učinimo da se ovaj grad ne pretvori u Palermo", kazao je Danilović za TVCG tokom posjete Kotoru.

Podsjetimo, samo u posljednjih mjesec dana u Kotoru su se dogodile četiri pucnjave tzv. sačekuše, koje se povezuju sa sukobom tamošnjih kriminalnih klanova.

Policija nije rasvijetlila ko je četiri puta za mjesec dana naočigled prolaznika pucao na Miloša Radonjića (30) koji je, prema policijskim podacima, blizak saradnik Slobodana Kašćelana, koji se u evidenciji istražitelja tretira kao bezbjednosno interesantna osoba.

Od polovine marta ove godine, prema policijskim saopštenjima, na teritoriji Kotora dogodilo se više vatrenih obračuna, od kojih jedan sa tragičnim posljedicama, paljenje vozila i podmetanja požara u diskoteci "Maksimus".

Aktivistkinja kotorskog civilnog sektora Biljana Gligorić iz nevladine organizacije "Ekspedicio" podsjeća da praktično nijedno od sličnih kriminalnih dešavanja koje se u poslednjih deset godina dogodila u gradu UNESKO-a nije dobio sudski epilog. Pa je, smatra Gligorićeva, "tačka do koje se sada došlo - nešto što nikog ko živi u Kotoru ne iznenađuje". Ono što zabrinjava Kotorane je, prema njenim riječima:

"Ono što jeste zastaršujuće ustvari je koje su neke naredne faze u koje ćemo mi ući. S obzirom da je trend već deset godina dosta negativan što se tiče bezbjednosti u Kotoru. I ne mislim da je ovo samo problem Kotora, ovo je samo trenutno Kotor - tema. Ali ranije je to bila Budva, bio je Bar. I nikako ne treba svoditi da je to samo problem jednog grada već je to problem - cijele države."

Biljana Gligorić ukazuje na činjenicu da svi građani Kotora i njhovi gosti mogu biti svjedoci "nekog novog vatrenog obračuna" i dodaje:

"Pošto nemamo sudske postupke mi čak ni ne znamo ko su sve svjedoci vatrenih obračuna. Šta su ti ljudi preživjeli, šta su vidjeli. Ali naravno da se niko od nas ne osjeća bezbjedno. Mogu reći da čak i pojačano prisustvo policije isto doprinosi toj uznemirenosti. Jer se, samim tim, dokazuje da grad nije bezbjedan. Treba što prije vratiti ovo, mogu reći, blago vanredno stanje u okvire svakodnevnog normalnog života, jednog malog grada koji ima neprimjerenu stopu kriminala", kaže Gligorić.

Aleksandar Zeković ocjenjuje da je država je do sada "ignorisala" kriminalna dešavanja u Kotoru. On smatra da je upravo preduzetim akcijama, ali i posjetom ministra unutrašnjih poslova Gorana Danilovića Kotoru, takav odnos prestao. Država je prepoznala ozbiljnost situacije, kaže Zeković i dodaje:

"O tome svjedoči ukupan odnos crnogorske Vlade i MUP-a koji mislim da se bitno popravio. I da je na neki način ignorisanje tog problema i pitanja definitivno prestalo. Mislim da je posjeta novog ministra unutrašnjih poslova itekako skrenula pažnju javnosti, prije svega profesionalne i stručne, na ovo pitanje. I sa te strane, bezbjednosne mjere koje su predložene i koje se već realizuju kroz upućivanje posebne jedinice policije već pokazuju određeni smisao, naravno pozitivan. Vjerujem da će sve to na neki način pomoći da se građani osjete sigurnijim", kazao je Zeković.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG