Dostupni linkovi

Priboj: Štrajk glađu radnika FAP-a


Radnici FAP-a
Radnici FAP-a

Nezadovoljni predlozima koji su u utorak dobili na sastanku sa ministrom privrede Željkom Sertićem, za rešavanje problema pribojskog FAP-a, 20 radnika ove kompanije u sredu u podne je stupilo u štrajk glađu.

"Na ovaj radikalni potez odlučili smo se jer drugog izlaza nemamo, jer ono što nam je obećano u Ministarstvu privrede, za nas je neprihvatljivo", kaže predsednik Štrajkačkog odbora, Miroslav Mršević, koji je sa još 20 kolega započeo štrajk glađu.

"Ponuđeno nam je, oni radnici koji napuste FAP dobiće povezivanje radnog staža u minimalnom iznosu, oko 100 radnika zaposliće u, kako kažu, Remontnom zavodu koji će se baviti remontom vojnih vozila, a ostali da prihvatimo socijalni program koji je bio kao za radnike 'IMT, 'Prve petoletke', '14. Oktobra', 200 eura po godini staža, koji se ne bazira na zaostale zarade i povezivanje radnog staža, i to je za nas neprihvatljivo", navodi Mršević.

Mršević podseća da radnici traže isplatu svih devet zaostalih zarada, povezivanje radnog staža i posao za svih 650 radnika u matičnom preduzeću.

Štrajk u prostorijama FAP-a
Štrajk u prostorijama FAP-a

"Ali, ukoliko Vlada ne može da ispoštuje da dobijemo svi posao i da ne može da obezbedi zaostale zarade, tražimo da nas Vlada po Zakonu o radu, kao naš poslodavac, proglasi tehnloškim viškom, i da postupa shodno Zakonu o radu koji tretira prava zaposlenih koji su proglašeni tehnološkim viškom", poručuje Miroslav Mršević.

Gostujući na B92 ministar privrede Željko Sertić je rekao da se intezivno radi na paketu pripreme pravnih procedura za objavljivanje novog javnog poziva za privatizaciju, ove pribojske kompanije, uveren da FAP, nakon 31. maja kada prestaje zaštita od potraživanja poverilaca, neće otći u stečaj.

"Pokušavamo da nađemo strateškog partnera u okviru celina FAP-a. Mi smo čak izdvojili jedan deo, 'Pogon 4' koji se danas nalazi u vlasništvu opštine Priboj, i tu smo stavili dve investicije, deo ljudi zaposlili. Problem je što je to nedovoljno za Priboj, jer ako ste imali u prethodnom periodu više hiljada radnika, a danas ih imate oko 700. Ako mi ne obezbedimo posao za više radnika, mi imamo, ozbiljan problem", rekao je Sertić.

Ulaz u fabriku FAP, Priboj
Ulaz u fabriku FAP, Priboj

Sertić je, takođe, rekao, da je jedna kompanija iz regiona zainteresovana za neke pogone FAP-a, kao i da se pokušavaju napraviti ugovori sa Ministarstvom odbrane, te da je kompanija SISU-u, koja se jedina javila na prethodni tender, tražila od Vlade Srbije 30 miliona dolara podsticaja što nije bilo u skladu sa zakonskim rešenjem, a za to bi morala da postoji i neka vrsta garancija.

I pored svih obećanja radnici su i dalje nepoverljivi i nezadovoljni jer, kako kažu, dosta puta su do sada bili prevareni, a tu su kako kažu i predizborna obećanja.

molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:19 0:00
Direktan link

Radnici takođe kažu da će štrajk glađu trajati dok im se ne obrati premijer Aleksandar Vučić i dok im se ne ispune njihovi zahtevi.

XS
SM
MD
LG