Dostupni linkovi

Obradović: Još traju konzultacije o uhićenju Jojića i drugih


Haški sud
Haški sud

Haški sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) objavio je izvještaj predstavnika Republike Srbije Saše Obradovića u kojem je objasnio službeni stav – da ministarstvo pravosuđa još razmatra nalog za uhićenjem radikala Petra Jojića, Jove Ostojića i Vjerice Radete – optuženih za nepoštivanje suda utjecajem na haške svjedoke u slučaju protiv vođe srbijanskih radikala Vojislava Šešelja.

Podsjetimo, ovaj mjesec je na sudu Obradović već opravdavao njihovo neuhićenje "političko-sigurnosnom situacijom", no predsjedavajući sudac Alphons Orie je naglasio "da je uhićenje optuženih glavna obaveza Srbije".

Umjesto da uhiti troje optuženih u slučaju Jojić i drugi te izruči ih Haškom sudu, kako bi se suočili s optužbama za podmićivanje i utjecaj na Šešeljeve svjedoke – Srbija se odlučila i dalje taktizirati.

I Obradović u Hagu, kao i u ministar pravde Srbije Nikola Selaković u domaćim medijima – poručili su da nastavljaju suradnju s međunarodnim sudom, ali u skladu s državnim i nacionalnim interesima.

Obradović je prebacivao odgovornost za neuhićivanje Jojića i drugih – sa Srbije na Haški sud, koji je Šešelja pustio na privremenu slobodu krajem 2014.godine. Uhićenja njegovih suradnika bi prema službenom objašnjenju – narušila političko-sigurnosnu situaciju.

Osim što je u izvješću na dvije stranice podsjećao na povijest cijelog postupka pokrenutog nalogom za uhićenjem Jojića i drugih – Obradović je naveo kako „Ministarstvo pravde provodi široke konzultacije i u suradnji s drugim nadležnim organima – i daje detaljnu sigurnosnu i političku procjenu situacije koja bi se dogodila s uhićenjem i predajom troje optuženih“.

Obavešten sam da će slučaj biti predstavljen Vladi na ponovno razmatranje u narednim danima, zajedno s preporukom – da će biti upućen nadležnom organu na dalju uobičajenu obradu“, napisao je u izvještaju Obradović, dodajući da je nadležan organ sudac za pripremni postupak Visokog suda u Beogradu.

Napao haške suce i sud

Obradović je i napao Raspravne suce iz slučaja Jojić i drugi – za otkrivanje povjerljive prepiske između njega i predsjednika suda – u kojoj je zatražio da Haški sud preda domaćem pravosuđu procesuiranje optuženih.

Prema najnovijem podnesenom izvještaju, koji se odlukom sudaca treba podnositi svaka dva tjedna do izvršenja naloga za uhićenjem – Srbija će obavijestiti Vijeće sigurnosti UN-a „o problemima kreiranim za nju od strane Haškog suda u ovom slučaju i u povezanom slučaju optuženog Vojislava Šešelja“.

Obradović je potvrdio, kako prema sudskoj odluci iz Haga, namjerava idući izvještaj Srbije o izvršavanju naloga za uhićenjem Jojića i drugih – podnijeti do 09.ožujka ove godine.

Podsjetimo da je izricanje haške presude Šešelju - po zapovjednoj odgovornosti za zločine dobrovoljaca (u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini 1991-1993), najavljeno za 31.ožujak ove godine. No prema trenutnom stavu srbijanskih vlasti postoji sumnja da će ga se izručiti iz Srbije, a Šešeljevi Raspravni suci su dali rok do 15.ožujka ove godine – da se podnese izvještaj u poteškoćama izvršenja transporta optuženog u Hag.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG