Dostupni linkovi

Diplomatski rat Irana i Saudijske Arabije ne jenjava, SAD pozvale na smirivanje tenzija


Iran: Protest zbog smaknuća šiitskog klerika
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:44 0:00

Iran: Protest zbog smaknuća šiitskog sveštenika

Priredila: Milena Mitrović

Saudijska Arabija prekunula je diplomatske odnose sa Iranom zbog napada na ambasadu i konzulat ove kraljevine u Teheranu, a koji su izbili u nemirima nakon pogubljenja uglednog šiitskog imama Nimra Bakera el Nimra.

Na protestima, stotine demonstranata bacilo je molotovljeve koktele na ambasadu Saudijske Arabije zbog čega je uhapšeno 40 ljudi.

Diplomatsko osoblje Irana ima rok od 48 sati da napusti kraljevinu Saudijsku Arabiju, saopštio je u nedjelju ministar spoljnih poslova ove zemlje Adel-al Džubeir.

Prema njegovim rječima, napad u Teheranu izveden je u skladu sa ranijim napadima ove države na strane ambasade, kao i iranskom politikom destabilizacije regiona.

„Nećemo dozvoliti Iranu da potcjenjuje našu bezbjednost. Odlučni smo u namjeri da ne dozvolimo Iranu da mobiliše ili formira terorističke ćelije u našoj državi ili u susjednim državama“, izjavio je Adel-AlDžubeir.

Diplomatske odnose sa Iranom prekinula je i kraljevina Bahrein.

BBC je objavio da se Bahrein odlučio na isti potez kao i Saudijska Arabija iako se radi o kraljevini sa dominantnom šiitskom populacijom, ali kojom vlada kralj sunitskog opredjeljenja.

I vjerni saveznik Saudijske Arabije, Ujedinjeni Arapski Emirati odlučili su da diplomatske odnose sa Iranom svedu na minimum, tako što će veći broj svojih diplomata povući iz te države.

Novo zaoštravanje u odnosu dvije države moglo bi dovesti do destabilizacije Bliskog istoka, zbog čega su reagovale i SAD koje su pozvale lidere da smire tenzije.

Predsjednik SAD Barak Obama pozvao je dvije države da pokušaju dijalogom da dođu do rješenja, dok je Rusija saopštila da je spremna da bude posrednik u rješavanju novonastale krize između Saudijske Arabije i Irana, izjavio je neimenovani diplomatski izvor za “RIA novosti”.

Iran optužuje Saudijsku Arabiju da egzekucijom šiitskog imama koji je bio centralna figura potesta održanih 2011. protiv režima, a inspirsanih arapskim proljećem, želi da izazove nove tenzije između dvije države.

Vrhovni vođa Irana ajatolah Ali Hamnei poziva svjetsku javnost da reaguje na najnovija dešavanja.

“Zašto ljudi koji podržavaju slobodu i demokratiju istovremeno podržavaju i režim u Saudijskoj Arabiji? Zbog onoga što se desilo u ovoj države, svjetske sile trebalo bi da osjećaju dio odgovornosti”, izjavio je Ali Hamnei.

U međuvremenu, u nedjelju veče na istoku Saudijske Arabije naoružani napadači ubili su jednog civila i ranili dijete kada su u selu Avamija, inače rodnom mjestu pogubljenog šitiskog imama, otvorili vatru na policiju, prenosi BBC.

Nove tenzije na Bliskom Istoku izbile su nakon što je u Saudijskoj Arabiji koju većinom činte suniti pogubljeno 47 zatvorenika optuženih za terorizam, a među kojima je bio i šiitski imam.

Zemlje u kojima većinu čine šiiti oštro su osudile taj potez saudijskih vlasti.

XS
SM
MD
LG