Dostupni linkovi

Počelo saslušanje pripadnika SAJ-a zbog prebijanja Martinovića


Radosav Lješković
Radosav Lješković

Nakon burnih reakcija u utorak kada je Radosav Lješković, komandant Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ), koja je u noći protesta Demokratskog fronta brutalno pretukla Milorada Mija Martinovića, odbio da objavi imena policajaca koji su u tome učestvovali, u državnom tužilaštvu u srijedu su ipak počela saslušanja pripadnika SAJ-a. Naime, Lješković je u međuvremenu tužilaštvu dostavio spisak sa imenima svih 55 pripadnika te elitne policijske jedinice. Hoće li njihovo saslušanje prekinuti ćutanje policijiskih službenika o prekoračenju ovlašćenja i voditi utvrđivanju individualne krivice za prekomjernu upotrebu slile?

U podgoričkom osnovnom tužilaštvu jutros su počela saslušanja pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice, pošto je spisak sa njihovim imenima, 10 dana od dramatičnih dogadjaja u večeri protesta opozicionog DF-a, dostavio njihov komandant Radosav Lješković. Podgorički mediji prenose kako je najprije počelo ispitivanje službenika policije a onda će, iz dana u dan, biti saslušavano po osam pripadnika SAJ-a. Da li je to znak da pravni sistem u Crnoj Gori ipak funkcioniše, pitali smo samostalnog poslanika Velizara Kaluđerovića, člana parlamentarnog Odbora za bezbjednost i odbranu.

Velizar Kaluđerović
Velizar Kaluđerović

“Imam nadu. Jer ako bi vinovnici onih užasnih scena neprimjerene upotrebe sile prema građanima, koji smo svi nebrojano puta vidjeli posredstvom medija, ostali nepoznati javnosti i nedostupni nadležnim državnim organima, time izbjegli i utvrđivanje odgovornosti za takvo postupanje, onda bi to bile užasno opasne poruke svima u Crnoj Gori. To bi, po mom sudu, bio definitivni poraz institucija države i predstavljao bi prečicu za put u diktaturu.“

Do saslušavanja policajaca SAJ-a dolazi poslije burnih reakcija zbog odbijanja komandanta Lješkovića da tužilaštvu saopšti imena pripadnika Specijalne policije, koji su u noći 24. oktobra, nakon protesta DF-a, učestvovali u brutalnom premlaćivanju nekoliko građana, od kojih je najgore prošao bokserski menadžer Mijo Martinovića, koji je sa teškim povredama završio u bolnici. Snimci razbijanja Martinovićevog vozila i njegovog prebijanja od strane veće grupe SAJ-ovaca, koje je Savjet za građansku kontrolu rada policije okvalifikovao kao mučenje i zlostavljanje, obišli su region a pozivi za utvrđivanje odgovornosti i krivice postali su sve glasniji.

Stoga je posebnu konsternaciju izazvala jučerašnja izjava komandanta Lješkovića da ne zna ko je od njemu podređenih policajaca u tome učestvovao, pa čak ni to ko je sa njim lično bio u hameru koji je dramatične noći krstario podgoričkim ulicama. Gostujući u sinoćnjem dnevniku podgoričke TV Vijesti, oštro je reagovao predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije Aleksandar Saša Zeković, nazivajući to „ ozbiljnom kompromitiacijom kompletne policijske organizacije“.

“Ovaj slučaj i još neki drugi, ozbiljno su doveli u pitanje i to vrlo osnovano policijski integritet. On (Lješković) je dužan da vodi računa o tome i zaista je neprihvatljivo da on ne želi punu komunikaciju sa Vrhovnim državnim tužlaštvom. Ako te odgovore nije mogao da dobije VDT, onda postoji opasnost da se ti odgovori neće dobiti ni u drugim postupcima.“

Žestokim negodovanjima u utorak su se oglasile i brojne nevladine organizacije, nalazeći u ćutanju prvog policajaca SAJ-a Lješkovića očiglednu namjeru da opstruiše pravdu i istragu. U svojim pozivima na akciju tužilaštva i utvrđivanje odgovornosti, najdalje je otišao MANS, tražeći od Vrhovnog drzavnog tužioca da hitno pokrene krivični postupak protiv Lješkovića, zbog sumnje da je počinio više krivičnih djela koja se gone po službenoj dužnosti. Saša Zeković, u nastupu u utorak uveče, izrazio je bojazan da se iza svega krije dogovor unutar specijalne policije.

“Ono što je mene lično strah jeste da se možda nije već napravio scenario da se želi ustanoviti objektivna odgovornost konkretno ovog starješine i da se dalje neće ići u otkrivanje individualne odgovornosti onih koji su zaista one noći tako postupali.“

Kakva su očekivanja Velizara Kaluđerovića:

“Vjerujem da državno tužlaštvo to neće dopustiti i da će u slučaju skrivanja imena vinovnika, uslijediti postupak protiv njihovih rukovodilaca. Od komandanta jedinice, preko direktora Uprave policije do Ministra unutrašnjih poslova. Nesporna je njihova odgovornost i to makar na nivou objektivne odgovornosti“.

Podsjetimo, dio podgoričkih medija je nakon prebijanja Mija Martinovića objavio identitet velikog broja pripadnika specijalnih jedinica policije, što je problematizovano kao nekorektno sa sigurnosnog aspekta, kako ličnog tako i u svijetlu činjenice da su pripadnici te jedinice učestvovali u realizaciji specifičnih i složenih zadataka bitnih za bezbjednost Crne Gore.

XS
SM
MD
LG