Dostupni linkovi

Bez razloga za prvomajsko slavlje: Ni praznika, ni radničkih prava


U BiH, koja ima najveću stopu nezaposlenosti u regionu u odnosu na broj stanovnika, 45 posto, Međunarodni praznik rada u Tuzli i Mostaru obilježen je protestima radnika. U ostalim gradovima, uprkos lošem vremenu i opštoj besparici, uz skromniju trpezu nego prethodnih godina građani na izletištima proslavljaju praznik rada.

Stotine radnika propalih poduzeća okupilo se u četvrtak na protestima u Tuzli. Ovog Prvog maja, izašli su na ulicu kako bi još jednom upozorili da su njihova prava odavno ugrožena, te da su radnici u BiH poniženi.
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:25 0:00
Direktan link

I Mostarci su Međunarodni praznik rada obilježili protestima na Španskom trgu gdje se okupilo stotinjak građana. Uz pjesmu i transparente ukazali su na težak položaj radnika u gradu na Neretvi. Jedan od njih, Tarik Žuljević, kaže da radnicima ove godine nije do proslave.

‘’Vidite da u gradu Mostaru sve prodavnice, kladionice rade, znači gazde, vlasnici prodavnica radnicima ne daju ni 1. maj kao slobodan dan. To je dokaz da ovdje nema više ni radničke klase ni radničkih prava", konstatuje Žuljević.

Predstavnici Plenuma građana, koji su organizovali proteste u Mostaru, kritikovali su sindikalce. Kažu politika ih je rascjepkala.
Mostarci na Španskom trgu na 1. maj, foto: Mirsad Behram
Mostarci na Španskom trgu na 1. maj, foto: Mirsad Behram
''Predstavnici sindikata su uglavnom politički ljudi, tako da je i očekivano da oni ne pozivaju radnike koji su jedni od najobespravljenijih radnika u Evropi, da izađu na ulice i da traže svoja prava", navodi predstavnik Plenuma građana Feđa Fajić.

A Savez samostalnih sindikata BiH donio je u četvrtak odluku o organizovanju generalnog štrajka upozorenja. ali tek 27. maja. Predsjednik Saveza Ismet Bajramović kazao je da su na sjednici u četvrtak sindikalci sastavili i nekoliko zahtjeva koje će u mjesecu maju uputiti predstavnicima vlasti.

‘’Da se radnicima poveže radni staž, svim radnicima i građanima bezuslovno omogući zdravstvena zaštita, uskladi najniža neto i bruto satnica sa porastom troškova života u skladu sa Općim kolektivnim ugovorom. Takođe tražimo izmjene i dopune Zakona o stečaju, hitnu i dosljednu primjenu Zakona o reviziji državnog kapitala u privrednim društvima i bankama, hitno donošenje Zakona o zaštiti i sigurnosti na radu. Takođe, oblast rada, zdravstva, zapošljavanja i obrazovanja prenijeti na nivo Federacije, te ukinuti nadzorne odbore u svim privrednim društvima i javnim preduzećima", naveo je Bajramović.

I građani Tuzle, Banjaluke, Doboja uputili su kritike što sindikat u četvrtak nije bio uz radnike:
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:43 0:00
Direktan link

Ipak, uprkos besparici i skromnijoj trpezi neki su se ipak odlučili proslaviti Međunarodni praznik rada kako bi očuvali tradiciju:
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:32 0:00
Direktan link
XS
SM
MD
LG