Dostupni linkovi

Dan državnosti u Mostaru: Koncept ZAVNOBIH-a bolji od dejtonskog


ZAVNOBIH je prije 70 godina uspostavio koncept koji je zasigurno bolji od koncepta koji je Bosni i Hercegovini nametnut u Dejtonu. Poruka je to sa niza skupova, koji su u ponedjeljak upriličeni u Mostaru povodom 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

U organizaciji Saveza antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata – SABNOR-a - Mostar upriličena je posjeta i polaganje cvijeća na Šehitlucima, te na spomenicima stradalim u Drugom svjetskom ratu: obješenim rodoljubima, razrušenom i zapuštenom Partizanskom spomen-groblju, te spomeniku žrtvama fašizma na Bulevaru.

“U ZAVNOBIH-u je priznata i međunarodno, i obnovljena BiH, sa velikom prolivenom krvlju”, rekao je o značaju Dana državnosti BiH, za naš radio prvi čovjek mostarskog SABNOR-a, Ibro Husković.

ZAVNOBIH je, tvrdi predsjednik SDP-a Mostara, Zoran Perić, ponudio jedan koncept rješenja za BiH, kojem se treba vratiti.

“Taj koncept je zasigurno bolji nego koncept uspostavljen u Dejtonu. U Dejtonu je uspostavljen koncept podjela, nacionalnih torova, u kojima u jednom toru nema mjesta za druge”, rekao je Perić.

Klubovi Bošnjaka u Skupštini HN kantona i prošlom sazivu Gradskog vijeća u Centru za kulturu upriličili su svečanu akademiju. Prisustvovali su bošnjački vijećnici i delegati, nekolicina iz reda ostalih i srpskog naroda, predstavnici Islamske zajednice, zvaničnici nekih gradskih i kantonalnih institucija, te građani.

“Klub Bošnjaka u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) i Klub viježnika Gradskog vijeća su ovom manifestacijom i prigodnim predavanjem željeli nastaviti kontinuitet održavanja manifestacija u povodu tog dana, jer nemamo saglasnost da to bude u okviru zakonodavnih organa Grada i Kantona”, izjavio je za RSE predsjednik Kluba Bošnjaka u Skupštini HN kantona, Šerif Špago.
Adnan Velagić
Adnan Velagić

Na skupu je o historijskom kontinuitetu BiH govorio prof. dr. Adnan Velagić, dekan Fakulteta humanističkih nauka. Velagić je istakao da je Narodnooslobodilački pokret u Drugom svjetskom ratu novu Jugoslaviju želio napraviti na potpuno novim temeljima.

“Da bismo napravili novu državu, moramo tu državnost preuzeti od nekoga, a to je: obnovimo one srednjevjekovne države, koje imamo, i onda ćemo jedan dio njihove obnovljene državnosti preuzeti u Beograd i formirati novu državu"

A evo šta su nam o Danu državnosti i ZAVNOBIH-u rekli neki od malobrojnih građana, koji su danas prisustvovali obilježavanju 25. novembra.

“U mene je, da vam iskreno kažem, Tito i Tito će za života ostati. Djecu sam iškolala u onom sistemu, džaba”, kazala je jedna starija Mostarka.

“Za mene sve. Oslobođenje naše države i to je to”, rekao je jedan mlađi stanovnik Mostara.

Do momenta nastajanja ovog izvještaja nije bilo reakcija iz stranaka sa hrvatskim predznakom.
XS
SM
MD
LG