Dostupni linkovi

Vojni vještak: Lideri bosanskih Srba bili svjesni zločina


Ewan Brown svjedoči u Hagu, 19. studeni 2013.
Ewan Brown svjedoči u Hagu, 19. studeni 2013.
Suđenje zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću nastavilo se iskazom vojnog vještaka tužiteljstva Ewana Browna koji je opisao kako je optuženi sa svojim snagama proveo zamisli političkog vodstva, na čelu s Radovanom Karadžićem.

Brown je proučio niz vojnih dokumenata, zapisnika sa sjednica Skupštine bosanskih Srba, kao i ratne dnevnike generala Mladića pomoću kojih je donio zaključak – kako je VRS počinila etničko čišćenje prema 6 strateških ciljeva političkog vodstva, putem razdvajanja naroda i brisanjem granice na Drini sa Srbijom.

„Mislim da je bila korištena fraza genocida u vezi stvarnosti onoga što će se dogoditi“, naveo je britanski vojni vještak komentirajući riječi upozorenja generala Mladića sa 16.sjednice Skupštine bosanskih Srba 12. svibnja 1992. godine. Naime svjedok je time želio pokazati kako su vojno-političke vođe nasilno protjerivanje počinile svjesno budući da je do tog datuma već „očišćeno“ više općina u BiH, kao i brojne u Hrvatskoj gdje je general Mladić dobio iskustvo i uvid u slične operacije kao oficir Jugoslavenske narodne armije (JNA).

„U stvari je rekao – moramo to zadržati za sebe“, istaknuo je Brown riječi generala Mladića na Skupštini, pokazujući kako se, zbog svijesti o onome što će se dogoditi, nakon toga željelo sporne ciljeve prikriti u javnosti.

U dodatak zaključku o suradnji vojno-političkih vlasti u počinjenju zločina citirane su i riječi Momčila Krajišnika, predsjednika Skupštine bosanskih Srba – o rješavanju problema s Hrvatima i Bošnjacima „samo ratom“. Krajišnika je kao svjedoka obrane Karadžića haško tužiteljstvo upravo u unakrsnom ispitivanju suočilo u ponedjeljak s njegovim brojnim huškačkim izjavama i odgovornošću za zločine zbog kojih je osuđen na 20 godina zatvora.

Tužiteljstvo je također Krajišnika suočilo s dokazima o suradnji vojske i civilnih vlasti bosanskih Srba u akcijama protjerivanja. Kao svjedok, Krajišnik je to pokušao poreći, između ostalog i tvrdnjom – da od 6 spomenutih ciljeva, VRS nije ostvarila njih tri: zauzimanje Sarajeva, izlaz na more i izlaz na Neretvu kao prirodnu granicu s Hrvatima.

Napadi na civile i logori

Na suđenju Mladiću vojni vještak Brown je opisao pretočavanje političkih u vojne ciljeve VRS-a nizom primjera napada na općine prema istom obrascu. Krenulo bi se sa sastancima oficira VRS-a s lokalnim čelnicima bosanskih Srba, uspostavljale bi se lokalne srpske Teritorijalne obrane, policiji naredilo razoružavanje mještana nesrpske nacionalnosti, a nakon čega bi uslijedio napad na mjesto i zatočavanje velikog broja ljudi.

Kao jedan od oglednih primjera spomenut je napad na selo Večići u studenom 1992. godine tijekom kojeg su brutalno ubijeni zarobljeni žitelji, nakon čega su se pogubljeni žitelji prikazali kao žrtve borbi.

„Vidljivo je da je general Mladić svjestan situacije u Večićima, da je nadgledao situaciju i naređivao oficirima u izvršavanju naređenja o bezuslovnoj predaji oružja“, naveo je Brown komentirajući predočene dokaze i vojnu dokumentaciju.

(VIDEO: Napad na Večiće)


Unatoč naređenjima u kojima se spominju Ženevske konvencije i obrazac postupanja s ratnim zarobljenicima, Brown tijekom istrage vojnih dokumenata u Banja Luci nije pronašao nikakve dokaze - da je ikada interno procesuiran pripadnik VRS-a, što je prema njegovom mišljenju podgrijavalo klimu zločina.

Tijekom iskaza svjedoka tužiteljstva u vezi optužbi za progon u niz BiH općinama, koji je u njih 7 dosegnuo razmjere genocida, spomenuta je i uloga VRS-a u uspostavi logora, poput Manjači i Bileći. U prilog tomu predočeni su i vojni dokumenti prema kojima je Glavni štab bio upoznat sa svime što se tamo događalo, između ostalog i preko izvještaja Crvenog križa o nehumanim uvjetima držanja zarobljenika.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:07:36 0:00
Direktan link

Dokazni postupak tužiteljstva protiv generala Mladića u samoj je završnoj fazi i trebao bi se dovršiti do kraja ovog mjeseca.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG