Dostupni linkovi

Dačić: Ili statusno neutralni izbori ili bez Srba


Ilustracija
Ilustracija
Logo Kosova na glasačkom listiću za lokalne kosovske izbore može dovesti u pitanje učešće Srba na tim izborima, poručio je premijer Srbije Ivica Dačić. Istovremeno, Dačić kaže da je smena funkcionera koje je postavila Vlada Srbije na Kosovu, a koji odbijaju da učestvuju na izborima, nužna i krajnja mera, ali da do nje ne mora da dođe.

„Podmetanje na mala vrata detalja koji život znače“, tako premijer Ivica Dačić vidi logo Kosova na glasačkim listićima za kosovske lokalne izbore. Kaže da je zbog poruke da to može dovesti u pitanje učešće Srba na tim izborima i zakazao sastanak sa ambasadorima Kvinte i EU.

„Mi ne možemo pod takvim uslovima da učestvujemo na izborima. Kad kažem mi mislim na srpski narod na Kosovu. Ili će biti statusno neutralni ili mi u tome ne učestvujemo. To je garancija za Srbe da mogu da veruju svojoj državi“, rekao je premijer Srbije.

Ivica Dačić je osim međunarodnoj zajednici i Prištini, poslao poruku i političkim predstavnicima Srba sa severu Kosova, koji se protive učešću na izborima koje organizuje Priština, iako je Vlada Srbije pozvala da se na njih izađe uz savet da Srbi nastupe sa jedinstvenom listom.

„U ovoj državi mora da postoji red i mora da se definiše šta je nacionalni interes, ponekad se lek mora popiti i na silu“, poručio je Dačić.

Kao oni koji bi mogli smenjeni zbog odbijanja da izađu na izbore koje organizuje Priština u beogradskoj štampi se pominju predsednici četiri srpske opštine na severu Kosova i načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga.

I dok Dačić kaže da su smene funkcionera koje je postavila vlada nužna i krajnja mera do koje ne mora da dođe Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose ukazuje na niz pogrešnih koraka Beograda. On kaže da je Beograd već imenovao upravljačku grupu za sever Kosova koja je, po njemu, de facto učinila besmislenom poziciju predsednika opština i šefova okruga i podseća da se Beograd obavezao da će raspustiti te organe do održavanja izbora.

Dušan Janjić
Dušan Janjić
„I na samom kraju Beograd je taj koji ih je zvao na razgovore i oživljavao kad su već bili politički i u narodu mrtvi. Ova akcija premijera više govori o političkom voluntarizmu nego o vladavini prava u Srbiji i zato je ona opasna. Što se tiče samih smena, mislim da je trebalo ranije da uslede, da neke nije trebalo ni imenovati. Osim toga zaista je neprimereno da neko iz nekog budžeta prima novac a onda ne poštuje predstavnika budžeta. Ali, tu imam jednu olakšavajuću okolnost, Beograd nikad nije sa njima napravio ono što se zove fer odnos, da ih informiše pre donošenja odluka, da se sa njima o nečemu dogovora, i što je najvažnije, da njih gurne u pregovarački proces i odgovornost“, smatra Janjić.

Bez velikih posledica

Uprkos pozivima Beograda politički predstavnici Srba sa severa Kosova u svojoj prepoznatljivoj retorici pitaju da li je “razlog za moguće smene to što neće da izađu na izbore koje je raspisala predsednica samoproglašene kosovske države, koju Vlada Srbije odbija da zvanično prizna”.

Premijer Dačić, pak, uzvraća da je za Srbe na Kosovu najbolje da se kroz statusno neutralne sporazume izbore za medjunarodnu legalizaciju i legitimizaciju.

“Svi drugi oblici borbe su se pokazali neuspešnim. Sve dok je Srbija u procesu pregovora, sve dok smo za stolom nećemo biti predmet razgovora bez nas. Zato mi mislimo da funkcioneri Vlade Republike Srbije nemaju pravo da sprovode drugačiju politiku od politike koju je utvrdila Vlada”, kaže Dačić.

No, ukoliko do najavljenih smena ipak dođe hoće li time biti rešen problem ili se mogu očekivati novi? Sam premijer ne strahuje a sličnog mišljenja je i Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose koji kaže da posledice neće biti velike.

„Jednostavno te ljude je trebalo otpustiti, oni to znaju. Drugo, tiče se i drugih, javnih preduzeća, domova zdravlja. Istu matricu primenjuje Dačić, samo što ovde govori otvoreno da je to politička neposlušnost, kod Rade Trajković to krije, ali u suštini radi se opet ne o pravnoj akciji nego o političkoj. I te institucije koje treba ukinuti da bi se reformisale Beograd hoće da zloupotrebi za finansijsku i drugu podršku jedinstvenoj srpskoj listi što već znači jasno da se Dačić sprema na nefer uslove i, da budem vrlo direktan, Ivica Dačić i Tomislav Nikolić se ne ponašaju kao predsednici vlade i države svih Srba koji žive na Kosovu nego samo onih koji su bliski njima i njihovim strankama“, ocenjuje Janjić.

Prethodnih dana Srbi južno od Ibra su upravo u Beogradu saopštili da na kosovske lokalne izbore u novembru izlaze sa jedinstvenom listom.
XS
SM
MD
LG